All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 25. helmikuuta 2016

Juustokeittoleipä

Pari viikkoa sitten silmiini osui ruokakaupassa Valion juustokeittotölkki. Mustaleimalle sydämeni menettäneenä tuli siinä kassajonossa seisoessa mieleen voisiko keittoa käyttää myös leipätaikinan pohjana. Pakkohan se oli kokeilla! 

Itse asiassa, oikein ihmettelin miksi mieleeni ei koskaan aiemmin ole tullut maustaa perusleipää valmiilla keitolla. Tarjolla oleva makuvalikoimahan on valtava ja mikäs sen helpompi tapa maustaa leipä.

Ensimmäinen kokeiluni päättyi lupaavasti. Juustokeittoleipä oli maukas herkku, josta koko perhe piti. Yksi yllätys matkaan tosin mahtui. Valmis leipä ei maistunut juustolle, vaan sipulille!

2 leipää

5 dl Valion Viola Mustaleima juustokeittoa
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
0,75 tl suolaa
n. 16 dl vehnäjauhoja

Lisää vesi juustokeittoon. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva ja suola nesteeseen. Vaivaa joukkoon vähitellen vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. Käsin vaivaten taikinaan syntyy sopiva sitko n. 10 minuutissa, koneella valmista tulee nopeammin.

Peitä kulho liinalla ja jätä taikina tunniksi huoneenlämpöön kohoamaan. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa kevyesti. Leivo taikinasta kaksi leipää, nosta ne kahden leivinpaperin päälle, peitä liinalla ja kohota 30–40 minuuttia. Leivät ovat sen verran isoja, että ne täytyy paistaa kahdessa erässä. Sijoita toinen leipä ensimmäistä viileämpään paikkaan kohoamaan. Näin se ei ehdi kohota liikaa, kun paistat ensimmäistä leipää.

Jätä leivinpelti uuniin ja kuumenna uuni 275 asteiseksi. Vedä leipä leivinpaperin avulla kuumalle uunipellille. Paista 10 minuuttia. Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Käytä uunissa jo kuumentunutta peltiä ja paista toinen leipä.

Jäähdytä leivät ritilällä liinalla peitettynä.

torstai 18. helmikuuta 2016

Siemensuupalat
























Nämä rapeat ja maultaan neutraalit näkkileipäset ovat loistava pohja juhlien suupaloille. Leivät voi leipoa hyvissä ajoin etukäteen ja tehdä voileipätahnatkin jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Tarjoilupäivänä tarvitsee enää pursottaa tahnat kakkusille ja koristella ne.

n. 35 kpl

0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä karkeana rouheena 
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl kuorittuja hirssinjyviä
1 rkl chiansiemeniä
2 rkl maissijauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä
1 dl kuumaa vettä

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Anna seoksen turvota 15 minuuttia. 

Ota avuksesi läpimitaltaan 5 cm oleva, pyöreä muotti ja painele sen avulla leivinpaperilla suojatulle pellille ohuita, pyöreitä kakkusia. Yhteen muottiin tulee reilu teelusikallinen taikinaa. Paista 175 asteessa n. 25 minuuttia/pelti.

Jäähdytä ritilällä. Säilytä kannellisessa purkissa.

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Laiskottelupäivän leipiä

Toisinaan tekee mieli kotona leivottua leipää, mutta ei millään jaksaisi leipoa mitään  ei millään. Silloin nämä leivät pelastavat päivän. Useimmissa riittää, että taikinan jaksaa häthätää sekoittaa. Aika ja uuni hoitavat loput.

Otsikot toimivat linkkeinä ohjeisiin.

Mallasleipä



Mallasleipä on Saaristolaisleivän herkullinen serkku, laiskan leipurin lempileipä, jossa ainekset vain sekoitetaan nopeasti velliksi ja kaadetaan öljyttyyn vuokaan. 

Arkena Mallasleivän päälle pannaan voita ja viipale kermajuustoa. Superhyvää! Kesällä leivälle sopivat kotijuusto, kurkku ja jäävuorisalaatti. Talvisessa illanvietossa maltainen ja kostea leipä on päärynän ja miedon Brie-juuston kaveri. Lounaslaatikkoon leivästä tehdään ihana tonnikalaleipä ja juhlapöytään maistuva voileipäkakku. 

Savipatalaleipä


















Jos kaapistasi löytyy savipata, nyt on aika ottaa se esille! Savipataleipä on yksi omista suosikeistani, ensi sijassa makunsa vuoksi, mutta ei sekään haitaksi ole, että leipä valmistuu hetkessä, vaikka onkin sitten pitkään uunissa.

Voimakkaan makunsa ja tiiviin rakenteensa vuoksi Savipataleipä sopii myös juhlapöydän suupalojen pohjaksi. Viipaleista on helppo ottaa muotilla siistejä paloja ja pursottaa niiden päälle eri makuisia voileipätahnoja. Makuvalikoimasta jokainen voi sitten valita oman suosikkinsa. Reiluiksi kuutioiksi leikatut Savipataleivän palat puolestaan sopivat cocktail-tikkuihin pistettyjen herkkupalojen pohjaksi.

Vaivaton herneleipä



Leivon Herneleipää usein pääsiäisenä, mutta tulee sitä leivottua muulloinkin, sillä – rakastan herneitä! Jos en nyt ihan hulluuteen asti, niin hilkulle kuitenkin. Joskus, kun hernehinku oikein vaivaa, lipsahtaa "tårta på tårta" ja sorrun tekemään herneleivälle vielä hernelevitettä. Helppotekoinen ja hyvä herkku sekin.

Hernelevite Mittaa monitoimikoneen kulhoon pussillinen pakasteherneitä, 2 rasiaa (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa, tilkka maitoa ja tilkka sitruunamehua. Mausta mustapippurilla, suolalla ja niin halutessasi esim. mintulla, oreganolla tai valkosipulinkynnellä. Pyöräytä tasaiseksi ja tarjoa.

















Hiivaton ruisvuokaleipä leivotaan hapanjuureen, joten raski täytyy muistaa sekoittaa edellisenä iltana hapantumaan, mutta muuten tämä hämmästyttävän pitkään säilyvä leipä on vaivaton tehdä.

Sitkis



















Teenjuojat huomio! Kupponen kuumaa teetä, siivu tätä leipää ja siinä se, koko maailma. Kannattaa Sitkistä toki muidenkin leipoa. Tämä vaalea perusleipä on yksi rakkaimmista resepteistäni, jota leivon yhä uudestaan ja uudestaan. Jos olisin majatalon emäntä, tätä leipää tarjoaisin taatusti vierailleni aamiaisella.

Blogin Facebook-sivulla yksi ohjetta kokeillut lukija kertoo laittaneensa leipään maapähkinä-kurpitsansiemensekoitusta ja kehui leivän olleen paitsi superhelppo, myös maultaan vallan mainio. Siemenillä ja pähkinöillä leipään saakin mukavasti vaihtelua. Silloin tällä yhdellä ja ainoalla leipäreseptillä pääsekin jo pitkälle.

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Ruismallasleipä



Ruismallasleipätaikina kannattaa tehdä koneella, sillä taikina on tahmeaa.

2 leipää

1. päivän ilta

1 dl hapanjuurta
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl ruisjauhoja

Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä hapantumaan lämpimään paikkaan (22–24°C) seuraavaan päivään.

2. päivä

2,5 dl kädenlämpöistä mäskiä
0,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl rusinan kokoisiksi paloiksi pilkottuja taateleita
3 dl hienoja täysjyväruisjauhoja
4 dl ruisjauhoja

Sekoita edellisenä päivänä tehtyyn seokseen mäski, vesi, siirappi ja suola. Kun suola ja siirappi ovat sulaneet nesteeseen, lisää joukkoon vehnäjauhot ja vispaa seosta koneen taikinakoukuilla reippaalla nopeudella pari minuuttia. Kaada mukaan taatelit, hienot täysjyväruisjauhot ja ruisjauhot. Vaivaa tavalliseen tapaan vielä 6–8 minuuttia.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Tämä vie huoneenlämmössä noin 4 tuntia. 

Pidän tiiviistä leivästä, joten taikinan kohottua ensimmäisen kerran tapani on ”pilata” leipä. Kaadan taikinan jauhotetulle leivinpöydälle, vaivaan sitä hetken ja jaan taikinan kahteen palaan. Muotoilen paloista kaksi pitkänomaista limppua ja nostan ne voideltuihin leipävuokiin. Panen uunin kuumenemaan 250 asteeseen ja annan leipien kohota liinan alla vain sen ajan kun uuni kuumenee.

Jos pidät kuohkeammasta leivästä, älä vaivaa taikinaa pöydällä, vaan ota siitä varovasti kaksi palaa, muotoile ne taikinaa mahdollisimman vähän käsitellen leiviksi ja nosta palat voideltuihin vuokiin. Kohota leipiä sen jälkeen liinan alla pari tuntia.

Paista leipiä 250 asteessa 10 minuuttia. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista leipiä vielä noin 40 minuuttia.

Ota leivät uunista, nosta ritilälle, kiedo ne leivinliinaan ja anna tasaantua seuraavaan päivään ennen kuin leikkaat leivästä siivuja.

Leipä säilyy hyvin ja parin päivän kuluttua, hieman kuivuttuaan, leipä vaan paranee, kun sen nauttii paahdettuna.

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Sienestäjän rieskat

Mustatorvisienirieska
Minulla on luottosienipaikka, josta käyn aina lokakuun alussa hakemassa mustatorvisieniä. Kertaakaan ei ole tarvinnut tulla tyhjän korin kanssa kotiin! Pakastimeen ei tässä vaiheessa syksyä yleensä enää mahdu sienen sientä. Onneksi mustatorvisieni on mitä mainioin kuivattava. Kuivatut sienet ovat maultaan voimakkaampia, vievät vähän tilaa ja säilyvät hyvin. Käytän kuivattuja mustatorvisieniä enimmäkseen mausteena, mutta osa päätyy liotettuna leipään, useimmiten juuri tähän Sienestäjän rieskaan.

Jos et pidä sienistä, voit leipoa rieskat ilman sieniä ja herkutella perunarieskalla. 




3–4 kpl

300 g perunoita
0,5 dl kuivattuja mustatorvisieniä
0,5 tl suolaa
50 g pehmeää voita
2 dl rasvatonta maitoa
3 dl ohrajauhoja

Keitä, kuori ja survo perunat. Murenna mustatorvisienet hetkeksi veteen likoamaan ennen kuin lisäät ne taikinaan.

Sekoita perunasose, sienet, suola, voi, maito ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikinasta kolme pyöreää rieskaa kahdelle leivinpaperilla suojatulle pellille.

Paista 250 asteessa n. 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai heti tuoreeltaan. Sipaise päälle voita tai tarjoa munavoin kanssa.