All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Puutarhurin sämpylät





Aterialta jäi pari keitettyä perunaa, joten viikon reseptiksi valikoitui yksi mieliohjeistani, ihanat perunasämpylät. Herkuksi sämpylät nostaa ruohosipuli, kasvimaan suosikkini, jota nykyisin saa yrttien tapaan kuivattuna kaupasta. 

12 sämpylää

5 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
2 kpl (250 g) keitettyä perunaa
50 g sulatettua voita
2 rkl kuivattua ruohosipulia
14 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Kuori perunat ja raasta ne seokseen. Lisää sulatettu voi ja kuivatettu ruohosipulisilppu. Sekoita. Lisää joukkoon jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa 8–10 minuuttia. 

Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia. 

Kaada taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi. Rullaa taikina tangoksi ja leikkaa se kahteentoista palaan. Pyörittele paloista pyöreitä sämpylöitä, jauhota pinta ja nosta leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Viillä sämpylät ja kohota 30 minuuttia. Ja vinkkinä, viiltämiseen vallan mainio työkalu on grillitikun nokkaan pistetty partakoneenterä, kevyt ja kätevä käyttää. 



Paista 250 asteessa 15 minuuttia. 

Nosta ritilälle ja jäähdytä. 

Sämpylät säilyvät hyvin. Voit leipoa ne illalla ja tarjota aamiaisella munakokkelin kanssa. Ihan käsittämättömän hyvää!

torstai 24. maaliskuuta 2016

Tuliaisleipä



Monissa ruokakulttuureissa leipä on keskeinen osa pääsiäisperinteitä. Pääsiäisleipä on makeaa ja mausteista, enemmän pullaa kuin leipää muistuttava. Paaston jälkeen kananmunissa, voissa, sokerissa, hedelmissä, pähkinöissä ja mausteissa ei säästellä.

Meidän perheen pääsiäisleipä on ruisleipä, mutta makeutta ja mausteita löytyy siitäkin. Reseptistä tulee mukavasti kolme limppua, joten yhden tai pari leivistä voi viedä tuliaisiksi, jos pyhien aikaan tulee kyläiltyä. Reissupäivänä ei jauhopusseihin tarvitse koskea, sillä leipä leivotaan päivää ennen viipalointia.

3 leipää

7 dl kotikaljaa
50 g hiivaa
1,5 dl siirappia
1,5 tl suolaa
0,25 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
14 dl ruisjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, siirappi ja suola kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää mausteet. Vaivaa joukkoon ruisjauhot ja sen jälkeen tarpeen mukaan vehnäjauhoja.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota tunnin verran. 

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo niistä pyöreät limput. Nosta leivät leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Kohota liinan alla 30 minuuttia. 

Paista 175-asteessa noin tunti. 

Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla. Viipaloi ja maista vasta seuraavana päivänä.



keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Sultsinat



Meidän suvussa koitti sultsinoiden aika, kun isotäti sai miniän Itä-Suomesta. Nyt näillä karjalaisen ruokaperinteen helmillä herkuttelee jo neljäs sukupolvi ja piirakat ovat sukujuhlien himoittu herkku. 

Alkuperäisen, suvussa kulkeneen reseptin mukaan sultsinat tehdään nostattamattomasta ruistaikinasta ja mannapuurosta. Itse pidän enemmän riisi- tai ohraryynipuurosta. Olen täyttänyt ruiskuoria myös peruna-, sieni- ja savukalasalaatilla. Herkullista! Eivät ehkä enää sultsinoita, mutta näistä 'salaattinoista' on ystäväpiirissäni tullut hurja hitti.

Olen ottanut vapauksia myös perinneherkun muodon suhteen. Tarjoan sultsinoita yleensä vieraille, joten haluan niiden näyttävän hyvältä ja pyöräytän piirakat herkkutuuteiksi. 

Kun täyte on valmis, sultsinat ovat kätevää pikaruokaa, joka valmistuu helposti vaikka mökillä juhannuksena grillailtaessa. Mutta miksi odottaa juhannusta, kun näitä herkkuja voi syödä jo nyt?

18 kpl

Täyte
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa
Kuoret
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 dl kylmää vettä
Voitelu
50 g voita
1 dl maitoa

Sekoita jauhot, suola ja vesi jämäkäksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pallo, peitä se kelmulla ja nosta kylmään siksi aikaa, kun laitat puuron hautumaan. 

Valmista riisipuuro pakkauksen ohjeen mukaan. Tee puuron hautuessa kuoret, mutta muista silti silloin tällöin sekoittaa puuroa ettei se pala pohjaan.





Vaivaa taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se 18 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne pöydälle. Kauli jauhoja apuna käyttäen palat mahdollisimman ohuiksi, pyöreiksi letuiksi. Turhan tarkka ei tarvitse olla. Pieni muodon epätasaisuus tai reunan ropo ei haittaa, on vain eduksi. 



Pinoa kuoret limittäin pöydälle ripotellen väliin reilusti jauhoja. Peitä kelmulla.



Sulata voi. Lisää maito voisulan joukkoon.

Harjaa irtojauhot pois ja paista kuoret nopeasti molemmin puolin kuumalla, voitelemattomalla valurautapannulla. Voitele leivät heti pannulta ottamisen jälkeen toiselta puolelta voi-maitoseoksella ja pinoa ne siten, että voidellut puolet tulevat aina vastakkain. Peitä pino foliolla ja liinalla. Jos voi-maitoseosta jää, sekoita se puuroon.



Ohjeen mukaan puuroa levitetään kuorien voitelemattomalle puolelle. Suullisesti olen kuullut, että tämä siksi, että puuro pysyy paremmin paikallaan. Kokemus on osoittanut, ettei se täyte sieltä voipuoleltakaan mihinkään lipsahda ja näin sultsinoita on siistimpi syödä. Kädet eivät tule niin rasvaisiksi. Meillä siis puuro kasataan voipuolelle. Kukin tehköön niin kuin parhaaksi näkee. Puolesta viis, kun puuro on kuorella, herkku kääräistään rullalle ja syödään heti, lämpimänä.



tiistai 8. maaliskuuta 2016

Fenkolileipä






Fenkolileivän taikina on suuri, koska leipä sopii pakastettavaksi. Tai voihan ylimääräisen leivän viedä vaikka tuliaisiksi. Vastaleivottua leipää on aina ihana tarjota myös omille vieraille. Fenkolileivästä saa aivan mahtavia juustoleipiä teepöytään. 

3 leipää

5 dl kaurahiutaleita
5 dl ohrajauhoja
2 rkl fenkolin siemeniä, karkeana rouheena
1 l kiehuvaa vettä
0,5 dl hunajaa
1 dl öljyä
2 tl suolaa
50 g hiivaa
n. 10 vehnäjauhoja

Mittaa kaurahiutaleet, ohrajauhot ja huhmareessa rouhitut fenkolin siemenet taikinakulhoon. Sekoita. Kaada joukkoon kiehautettu vesi. Sekoita tasaiseksi ja jätä jäähtymään. 

Lisää kädenlämpöiseen puuroon hunaja, öljy ja veteen liuotettuna suola ja hiiva. Alusta joukkoon vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia.

Kohota leivinliinan alla tunnin verran.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa hetki. Ota pala taikinaa sivuun koristeita varten ja jaa loppu taikina kolmeen osaan. Muotoile paloista pitkulaiset limput ja nosta ne öljyttyihin vuokiin. Taputtele koristelutaikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä veitsellä lehtiä. Jauhota leivät ja kiinnitä lehdet vedellä niiden pintaan. Jos lehdissä on jauhoa, sivele se pois vedellä.

Peitä leivät liinalla ja kohota n. 50 minuuttia. 

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä 10 minuuttia. Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 40–50 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä.


keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Pähkinäinen pataleipä

Helppotekoinen pataleipä on ollut viime vuosina kotileipojien kestosuosikki, sillä sen valmistus vie leipojan aikaa vain muutaman minuutin. 

Tuunailin perusreseptistä tämän pähkinöillä ja viikunoilla maustetun version, josta tuli yksi lempileivistäni. Pähkinäisessä pataleivässä on ihanasti veitsen alla rutiseva kuori ja pehmeä sisus. Ja mikä parasta, se on täydellinen makupari juuri siihen normandialaiseen valkohomejuustoon, johon minulla on ollut vuosia kestänyt, kiihkeä rakkaussuhde. 

1 leipä

7,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
2 dl saksanpähkinöitä
3 kuivattua viikunaa 
herneen kokoinen pala hiivaa
3,5 dl vettä

Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi ja pilko viikunat rusinan kokoisiksi paloiksi.

Sekoita kaikki ainekset löysäksi taikinaksi, peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön 1224 tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pyöreä limppu. Peitä leipä liinalla ja jätä se työtasolle kohoamaan 30 minuutiksi.

Laita kannellinen rautapata uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Ota kuuma pata varovasti uunista, suihkauta siihen kevyesti öljyä ja nosta leipä pataan. Paista kannella peitettynä 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä ilman liinaa. Nauti!