All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Sirkuskorput



Nyt viimeistään on aika hylätä kaikki korppuja kohtaan tunnetut ennakkoluulot! Viikon ohjeena huushollimme himoittu herkku: Sirkuskorput.

Kutsumme näitä pähkinäkorppuja Sirkuskorpuiksi, sillä niillä on taito kadota. Nyt niitä on – Simsalabim! – nyt niitä ei enää ole. Täytyy olla nopea! Muut ehtivät pistää viimeisetkin murut poskeensa, jos ei ole ketterä käänteissään.

Korppujen hyvää säilyvyyttä mökkiolosuhteissa on tässä reseptissä turha sitäkään mainostaa. Tottahan se on, mutta syödyksi tulevat sielläkin. Mainio vierasvieminen mökille nämä silti ovat.

25 kpl

2 munaa
1,25 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
150 g hasselpähkinöitä
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
25 g sulatettua voita
vuokaan voita ja korppujauhoja 

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Yhdistä pähkinät, leivinjauhe, vehnäjauhot ja pieni ripaus suolaa. Sekoita jauhoseos ja sulatettu voi munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun leipävuokaan.

Paista kakkua 175 asteessa n. 40 minuuttia.

Anna kakun hetki tasaantua ja ota se sitten vuoasta. Jäähdytä. 

Leikkaa kakku puolen sentin viipaleiksi. Levitä palat pellille. Paista paloja muutama minuutti 200 asteessa, jotta ne saavat hiukan väriä. Paahtamisen jälkeen korput kuivataan kevyiksi ja kuiviksi matalammassa lämpötilassa. Kiertoilmauunissa lämpöä saa olla 50 astetta. Tavallisessa uunissa kannattaa uunin luukku jättää raolleen ja asettaa lämpötila 75100 asteeseen.

keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Ruisherkku


Jos pidät Fazerin Real Ruis -leivästä, pidät todennäköisesti myös Ruisherkusta, jonka ohjeen kehittelin Realin innoittamana. 

Taikina on puuromaisen tahmeaa ja sisältää paljon siemeniä, joten valmiit leivät ovat rakenteeltaan tiiviitä ja jäävät matalaksi. Se kuuluu asiaan.

Mallasuutteen löydät kotikaljapakkauksesta kaupan juomahyllystä.

2 leipää

1. päivä
1 dl hapanjuurta
3 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl ruisjauhoja

Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä hapantumaan lämpimään paikkaan (22–24°C) seuraavaan päivään.

2. päivä 

2,5 dl kokonaisia spelttijyviä 
vettä 
2 dl kädenlämpöistä vettä 
0,5 dl hunajaa 
2 tl suolaa 
1 tl pikakahvia 
1 pss (35 g) mallasuutetta
1 dl pellavansiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä 
2 dl vehnäjauhoja 
4 dl ruisjauhoja 

Mittaa spelttijyvät kattilaan. Peitä jyvät vedellä. Kiehauta ja keitä sen jälkeen hiljalleen 15 minuuttia. Siivilöi ja jäähdytä haaleaksi. 

Sekoita edellisenä päivänä tehtyyn raskiin 2 dl haaleaa vettä, hunaja, suola, pikakahvi ja mallasuute. Kun aineet ovat liuenneet seokseen, lisää joukkoon kokonaiset spelttijyvät, pellavan- ja auringonkukansiemenet ja vehnäjauhot. Sekoita reippain ottein lastalla 5 minuuttia. Lisää ruisjauhot ja sekoita tahmeaa taikinaa vielä toiset 5 minuuttia.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Tämä vie huoneenlämmössä 3–5 tuntia.


Kaada taikina kahteen, voideltuun leipävuokaan. Tasoita pinta, peitä liinalla ja kohota kunnes leipien pinta on selvästi noussut. Tämä vie noin puolitoista tuntia.

Paista leipiä 175 asteessa 1,5 tuntia. 

Ota leivät uunista, mutta jätä ne vielä 10 minuutiksi vuokiin. Kumoa leivät vuoista ja nosta ne ritilälle jäähtymään. Anna leipien tasaantua seuraavaan päivään ennen kuin leikkaat niistä siivuja.

Ruisherkku säilyy hyvin tuoreena ja leivät voi myös pakastaa rakenteen tai maun kärsimättä.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Ihanan aamun sämpylät



Ihanan aamun sämpylät ovat siitä hauska tapaus, että niistä leipoutuu kaksi erilaista leipää. Kun sämpylä on leikattu kahtia, yläpuolen palassa makuaistia hellii paahtuneiden pellavansiementen pähkinäinen maku. Alapuolella korostuu sämpylän juureva ominaismaku. Meillä puolikkaita toisinaan jopa vaihdellaan, kun aamiaisella himoitaan vain ylä- tai alapaloja. Itse pidän molemmista puolista.

11 kpl

50 g hiivaa
5 dl rasvatonta maitoa
2 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon 2 dl vehnäjauhoja ja jätä seos huoneenlämpöön noin vartiksi, eli kunnes se kuohahtaa.

100 g voita
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
10 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
pellavansiemeniä

Sulata ja jäähdytä voi. Liuota joukkoon suola ja hunaja. Yhdistä voiseos hiivalla "kiehautettuun" maitoseokseen. Lisää joukkoon noin litra vehnäjauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota 30 minuuttia.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se reippain ottein uudelleen kimmoisaksi. Rullaa taikina tangoksi ja leikkaa se yhteentoista palaan. Pyörittele paloista pyöreitä sämpylöitä ja jätä ne liinan alle puoleksi tunniksi kohoamaan. Pyörittele kertaalleen kohonneet sämpylät uudelleen pyöreiksi sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle pellille.

Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.

Voitele sämpylät munalla, ripottele jokaiselle reilusti pellavansiemeniä ja leikkaa lopuksi päälle ristikuvio.

Paista 250 asteessa 10 minuuttia.

torstai 7. huhtikuuta 2016

Majatalon helmi



Majatalon helmen juuri tehdään päivää ennen paistamista. Valmistus siis vaatii pientä ennakointia, mutta muuten leipominen on helppoa ja yksinkertaista. 

Leivän mausteeksi sopii toisena päivänä taikinaa lisätty kumina tai anis. Tällä kertaa jätin kuitenkin taikinan maustamatta, sillä hitaasti herkullisen maun kehittänyt leipä ei niitä välttämättä kaipaa.

1 iso leipä

1. päivä
2 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa
2 dl hienoja täysjyväruisjauhoja (sihtiruisjauhoja)

Sekoita juuren ainekset, peitä kulho ja jätä seos huoneenlämpöön odottamaan seuraavaa päivää.

2. päivä
3 dl haaleaa vettä
1,5 tl suolaa
4 dl hienoja täysjyväruisjauhoja (sihtiruisjauhoja)
n. 7 dl vehnäjauhoja

Sekoita edellisenä päivänä tehtyyn juuren vesi, suola ja hienot täysjyväruisjauhot. Lisää joukkoon vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa yleiskoneella noin 10 minuuttia. Käsin taikinaa täytyy vaivata reilu vartti, joten taikina kannattaa tehdä koneella, jos mahdollista.

Peitä ja kohota n. 30 minuuttia.

Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa sitä reippaasti muutama minuutti. Muotoile taikinasta yksi iso leipä ja nosta se leivinpaperilla suojatulle pellille.

Peitä ja kohota puolisen tuntia.

Paista leipää 175 asteessa 30 minuuttia. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja paista vielä noin vartti.

Jäähdytä ritilällä.