All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Alkuvuoden TOP 5 2016



Julkaisen blogissa vain kaikkein parhaimpia leipäreseptejäni. Ohjeita, jotka ovat syntyneet vuosien varrella peräänantamattoman yrittämisen ja monen kokeilun kautta tai onnekkaina sattumina. Aina joukosta kuitenkin kohoaa muutama helmi, jotka ovat muita mieleisempiä. Tässä alkuvuoden suosikkireseptini. 

Listan otsikot toimivat linkkinä ohjeisiin.

1 Mustikkainen sydänkranssi


Mustikkainen sydänkranssi saattaa olla paras koskaan leipomani herkkuleipä, vaikka resepti syntyi sattumalta, kun jääkaapissa oli mustikkahillon loppu ja tuorejuustoa. Lopputuloksessa on kaikki kohdallaan: ulkonäkö, kuohkea rakenne, raikas maku ja terveellisyys.

Kaikki reseptiä kokeilleet ystäväni ovat leiponeet heti perään toisen kranssin. Sekin kertonee jotain.


2 Välipalapatukat


Välipalapatukoita tein ensimmäistä kertaa ihan nuukuuttani, kun valmiiden patukoiden hinta oli mielestäni ihan käsittämätön. Mielenmaisemaani lienee muokannut lapsuus aikana, kun markalla sai 10 merirosvorahaa, euroissa hintaa tuli siis reilu sentti kappaleelta. 

Patukat ovat näppäriä, leivän korvaavia välipaloja ja maistuvia retkieväitä. Lapset voivat syödä niitä automatkoilla: takapenkillä on hetki hiljaista. Itse tehdyt patukat ovat myös maultaa parempia kuin kaupan tuotteet, sillä ainekset voi valita itse – ja silloinhan uuniin sujahtaa omat lempimaut. 


3 Ihanan aamun sämpylät


Kun Ihanan aamun sämpylä on leikattu kahtia, yläpuolen palassa makuaistia hellii paahtuneiden pellavansiementen pähkinäinen maku. Alapuolella korostuu sämpylän juureva ominaismaku. Itse pidän molemmista puolista, mutta meillä puolikkaita toisinaan vaihdellaan, kun aamiaisella toiset himoitsevat ylä- ja toiset alapaloja. 


4 Perunaleipä


Juureva herkku, johon en koskaan kyllästy.


5 Pähkinäinen pataleipä


Tuunailin helppotekoisesta pataleipäklassikosta pähkinöillä ja viikunoilla maustetun version, joka on täydellinen pari hyvälle valkohomejuustolle. 




Seuraa blogia Pinterestillä, niin saat omat suosikkisi helposti talteen.


tiistai 21. kesäkuuta 2016

Harventajan kakko



Kasvimaalta harventamani taimet olivat niin kauniita etten raaskinut heittää niitä pois. Ne päätyivät leipätaikinaan – minnekäs muualle! Tällä kertaa harvensin kaali- ja retiisirivejä. Molemmissa kasveissa on aika voimakas ominaismaku, minkä vuoksi lisäsin harvennusta taikinaan vain 2 dl. Vähemmän ärhäköitä kasveja voi huoleti lisätä desin enemmän.

Jos et ole kasvimaan onnellinen omistaja, poikkea kaupassa. Salaattiainesten jatkuvasti lisääntyessä vihannesosastolta löytyy taikinaa elävöittämään vaikka mitä vihreää.

1 leipä

1. päivä, ilta

1 dl hapanjuurta
7,5 dl vehnäjauhoja
4 dl haaleaa vettä

Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä hapantumaan viileään paikkaan yön yli.


2. päivä

1 dl haaleaa vettä
1 tl suolaa
3 rkl hunajaa
2 dl kasvimaalta harvennettuja taimia
4 dl vehnäjauhoja

Sekoita edellisenä iltana tehtyyn raskiin vesi, suola, hunaja ja 2 dl kasvimaalta kerättyjä harvennustaimia kevyesti silputtuna. Alusta joukkoon 4 dl vehnäjauhoja. Vaivaa 10 minuuttia.

Peitä liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina reilusti jauhotetulle työpöydälle ja kääntele sitä lastan avulla, kunnes se on niin kiinteää, että juuri ja juuri saat käsiteltyä sitä. Muotoile taikinasta leipä ja nosta se leivinpaperilla suojatulle pellille.

Kohota.

Sumuta leivän pinta ja uuni juuri ennen kuin työnnät leivän 250-asteiseen uuniin. Laske lämpö heti 200-asteeseen ja paista 30 minuuttia.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Mustikkainen sydänkranssi





Nyt on ruokaleipä niin kaunis, että kävisi vaikka pullasta! Mustikkaisessa sydänkranssissa parasta ei kuitenkaan ole ulkonäkö, vaan maku. Tämä on ehdottomasti paras herkkuleipäni ikinä. Ohje, josta olen tavattoman ylpeä.

Tuorejuustolla ja mustikkahillolla täytetyssä kranssissa ei ole rasvaa kuin nimeksi ja reseptiin sopii parhaiten vähäsokerinen mustikkahillo, joka ei maistu makealta, vaan raikkaan mustikkaiselta (sokeria enintään 47 % / 100 g hilloa). Ohjetta voi siis suositella makeanhimon iskiessä myös linjoistaan tarkoille pullahiirille. Leivän maku on kyllä niin mainio, että monet unohtavat koko pullan tätä maistettuaan. Kokeile, ellet usko!

3 dl rasvatonta maitoa
25 g hiivaa
0,25 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,25 dl rypsiöljyä
6,5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g mustikkahilloa
Voiteluun:
kananmuna ja ripaus suolaa

Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen maitoon. Lisää öljy. Alusta joukkoon vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa käsin 10 minuuttia, eli kunnes taikina irtoaa kulhosta. 

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä kevyesti. Kauli taikinasta 35 x 45 cm kokoinen levy. Levitä taikinalle tasaiseksi kerrokseksi ensin tuorejuusto ja sen jälkeen mustikkahillo. (Jos levität taikinalle ensin hillon, tuorejuusto lipsuu sen pinnalla ikävästi ja sitä on vaikea levittää tasaisesti.) Rullaa molemmat pitkät sivut taikinalevyn keskikohtaan, jossa rullat kohtaavat. Leikkaa tuplarullattu taikina yhdeksään palaan. Nosta palat voideltuun, pyöreään, irtopohjaiseen kakkuvuokaan rullat kohti vuoan reunaa. Nipistä samalla palojen vuoan keskelle tulevat puolet suppuun, niin paloista tulee sydämen muotoisia.


Säästä leivinliinaasi, peitä vuoka talouspaperilla ja kohota leipää vedottomassa paikassa 30–40 minuuttia.

Voitele leipä kevyesti vispatulla munalla, jonka joukkoon on sekoitettu ripaus suolaa. (Suola ei vaikuta makuun, mutta tällä niksillä leivän voitelu helpottuu, kun kananmunasta tulee rakenteeltaan juoksevaa ja helposti leivän pinnalle levittyvää.)

Paista 225 asteessa puolisen tuntia. Jos leipä tummuu paiston loppupuolella liikaa, suojaa pinta foliolla tai leivinpaperilla.

Jos haluat, voit kranssin sijasta leipoa ohjeella myös 12 yksittäisleipää, jotka paistetaan muffinipellillä tai paperivuoissa. Näille leiville riittää 15–20 minuutin paistoaika.


Sitten nauttimaan! Varaudu leipomaan pian seuraava satsi! Onneksi juustopaketista jäi sopivasti toinen puoli jääkaappiin.


Tässä ohjeessa täytyy olla nopea käänteissään, jos mielii ottaa kuvan kokonaisesta kranssista! Leipä viedään meillä käsistä. Kehuistaan tarkka äitinikin huokaili: "Voi, että tämä on niin kuohkeaakin!" - ja otti kolmannen palan.


keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Siemensämpylät

Aika hoivata hapanjuurta. Näin kesällä se on virkeimmillään ja kohottaa taikinan nopeasti. Tai, nopeasti ja nopeasti. Kaikki on suhteellista ja taikinan kohottaminen hapanjuurella vie aina aikaa, mutta onhan se juureen leivotun leivän maku kaiken ajan väärti.

12 kpl

Tästä se lähtee, hapanjuuresta.



1. päivän ilta

1 dl hapanjuurta
1 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi kannellisessa astiassa, peitä ja jätä huoneenlämpöön tunniksi. Sulje kansi ja nosta taikinan alku jääkaappiin 12 tunniksi. Aamulla raski on kaksinkertaistunut ja valmis käytettäväksi.

2. päivän aamu

edellisenä päivänä tehty raski
1 rkl hunajaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl suolaa
2 dl seesaminsiemeniä
1 dl chian siemeniä
10 dl vehnäjauhoja

Sekoita edellisenä iltana tehdyn raskin joukkoon hunaja, kädenlämpöinen vesi, suola ja siemenet. Lisää joukkoon vähitellen noin litra vehnäjauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele sitä siinä kevyesti muutaman kerran. Rivakka vaivaus ei ole tarpeen. Rullaa taikina tangoksi ja leikkaa se kahteentoista palaan. Pyörittele paloista sämpylöitä ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle pellille.

Peitä liinalla ja kohota.

Suihkuta sämpylät kevyesti vedellä ja ripottele jokaiselle reilusti seesaminsiemeniä.

Paista 250 asteessa 12–15 minuuttia.

Nosta ritilälle ja jäähdytä.



torstai 2. kesäkuuta 2016

Välipalapatukat


Euron hinta yhdestä pienestä välipalapatukasta ylittää minulla järjen rajat. Patukat ovat kuitenkin kiireessä näppäriä, leivän korvaavia välipaloja ja maistuvia piknik- ja kesäretkieväitä. Ei auta muu kuin tehdä ne itse! Makukin on itse tehden parempi kuin monissa kaupan tuotteissa.

10 kpl

1,5 dl kuivattuja karpaloita
1 dl vaaleaa siirappia
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl mantelirouhetta
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
1 rkl pellavansiemeniä
1 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl hirssinsiemeniä
ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti sekaisin. Suojaa 20 x 20 cm:n uunivuoka kahdella ristikkäin kulkevalla leivinpaperinpalalla, jotka nousevat vähän reunojen yli. Levitä seos tasaisesti vuokaan.

Paista 160 asteessa 20 minuuttia. Ota vuoka pois uunista, kun paistoksen reunat ovat hieman ruskistuneet. Jätä paistos vuokaan jäähtymään puoleksi tunniksi. 

Nosta levy leivinpaperin avulla ylös vuoasta ja leikkaa se 10 palaan. Kääri palat yksittäin folioon tai kelmuun, kun ne ovat täysin jäähtyneet. (Jos patukat syödään kotona, ne voi pakata voipaperilla eroteltuina yhteen kannelliseen rasiaan. Usein patukat tulee kuitenkin syötyä muualla kuin keittiön pöydän ääressä ja yksittäin pakatut välipalapatukat on helppo napata vaikka lennossa mukaan.) 

Välipalapatukat säilyvät kuukauden jääkaapissa ja 3 kuukautta pakastimessa.