All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

maanantai 26. syyskuuta 2016

Valeruisleipä





Kuka sanoo ettei ruoalla saa leikkiä?

Kukaan, ei kukaan, usko, että tämä on vehnäjauhoista leivottu leipä! Leivän ulkonäkö ja maku muistuttavat erehdyttävästi ruisleipää, vaikka kyseessä on ehta vehnäleipä. Leivontatuoreena leivässä erottaa basilikan maun. Moni on keittiössäni ihmetellyt kuinka hyvin pohjoisen rukiin ja tropiikista kotoisin olevan yrtin maut sopivat yhteen. Kun leivän pakastaa – Simsalabim! – basilikan ominaismakukin vielä katoaa ja leipä on maukas perusruisleipä. Valeasu on täydellinen.

1 leipä

5 dl heraa (tai vettä)
2 rkl basilikatahnaa
1,5 tl suolaa
2 rkl chia-siemeniä
4 rkl pellavansiemeniä
1 tl hiivaa
11 dl sämpyläjauhoja (vehnäjauhoja ja vehnälesettä)

Sekoita kaikki ainekset löysäksi taikinaksi, peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön 18–20 tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pyöreä limppu. Peitä leipä liinalla ja jätä se työtasolle kohoamaan 2 tunniksi.

Laita kannellinen rautapata uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Ota kuuma pata varovasti uunista ja nosta leipä pataan. Paista kannella peitettynä 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä ilman liinaa. Nauti! 

keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Hernesämpylät






Tässä postauksessa pitäisi varmaan kehua hernerouhetta hyvänä proteiinin lähteenä, onhan siinä enemmän proteiinia kuin vaikka jauhelihassa. Tuotetta voisi kehua myös sanoilla kotimainen, edullinen ja terveellinen.

Mutta, minä liputan kohtuullisesti nautitun, monipuolisen kotiruoan puolesta. En niin jaksa koohottaa kaikkien terveellisyysvouhotusten mukana. Tunnustan, kuorituista ja rouhituista herneistä valmistettua hernerouhetta ja hernejauhoa käytän leivonnassa vain niiden mainion maun vuoksi
.

8 kpl

0,5 dl hernerouhetta
0,5 dl hernejauhoa 
4 dl kiehuvaa vettä
1 tl suolaa
25 g hiivaa
1 rkl kuivattua ruohosipulia
7 dl vehnäjauhoja

Sekoita hernerouhe ja -jauho kiehuvaan veteen. Jäähdytä.

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen herneseokseen. Lisää ruohosipuli. Sekoita. Vaivaa taikinaan vähitellen vehnäjauhoja, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa. 

Kohota taikinaa liinan alla 30 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kevyesti. Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa se kahdeksaan, tasakokoiseen palaan. Nosta palat leikkauspinta ylöspäin leivinpaperin päälle ja muotoile ne kevyesti samaan muotoon. Kohota liinan alla 30 minuuttia. 

Paista 225 asteessa 15 minuuttia. 

Nosta sämpylät uuniritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä.

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Puolukkaleipä





















Ei syksyä ilman pirteän punaista ja ihanan raikasta puolukkatuoremehua. Onneksi tänä vuonna on aivan mahtava puolukkavuosi, joten juoman vaatimat 5 litraa puolukoita oli äkkiä poiminut.

Juoman valmistuksesta jää kuivaa puolukkasurvosta, jota en henno heittää pois. Leivon sen leipiin ja sämpylöihin. Survosta voi lisätä myös pirtelöön tai käyttää aamupuuroon.

Leivän voit leipoa, vaikka et juomaa tekisikään. Korvaa silloin juoman hävikkipuolukat tavallisilla survotuilla puolukoilla.




Puolukkatuoremehu

5 l puolukoita
1,5 l vettä
1 rkl viinihappoa
5–6 dl sokeria valunutta mehulitraa kohden

Perkaa ja huuhdo puolukat. Survo marjat isossa kattilassa. Kaada joukkoon vesi. Sekoita. Peitä kannella ja anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Siivilöi. Mittaa mehu. Lisää sokeri ja viinihappo. Hämmennä ajoittain kunnes sokeri on sulanut.

Pullota juoma puhtaisiin pulloihin. Valmista juomaa tulee noin 4 litraa. Tarjoa kylmänä, kivennäisvedellä tai vedellä laimennettuna. Juoma säilyy viileässä jouluun saakka – tai säilyy, jos säilyy, meillä tämä raikas juoma katoaa jääkaapista nopeasti.

Puolukkaleipä

2 kpl

5 dl vettä
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 dl siirappia
3 dl puolukkatuoremehun siivilöimisestä jäänyttä puolukkasurvosta
2 dl ruishiutaleita
50 g voisulaa tai juoksevaa kasvirasvaa
17 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen veteen. Lisää puolukkasurvos, ruishiutaleet, rasva ja vehnäjauhot. Vaivaa 8–10 minuuttia. Taikina jää löysäksi, mutta älä lisää jauhoja. Tavoitteena on kostea ja pehmeä leipä.

Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.

Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota huoneenlämmössä 30 minuuttia. 

Paista 200 asteessa 50–60 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä ilman liinaa.

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Hätähousun peltisämpylät






















Hätähousun peltisämpylät valmistuvat alusta loppuun 45 minuutissa. Taikinaa ei vaivata. Ainekset vain sekoitetaan yhteen. Kohotuksiakin on ainoastaan yksi ja se sujuu jouhevasti uunin lämmetessä.

12 kpl

5 dl rasvatonta maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl rosmariinia
1 tl paprikajauhetta
0,5 dl öljyä
2 dl kaurahiutaleita
9 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muut aineet. Sekoita.

Kaada taikina leivinpaperilla suojatulle pellille ja tasoita se lastalla 25 x 35 cm levyksi. Ripottele päälle kaurahiutaleita.

Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.

Jaa kohonnut taikinalevy lastalla painamalla 12 osaan. Paista 225 asteen lämmössä 15 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä.

tiistai 6. syyskuuta 2016

Leivinlaudalla Parhaat Kotiblogit-lehdessä

Syyskuussa blogini reseptejä löytyy poikkeuksellisesti myös printtinä, tänään julkaistusta Parhaat Kotiblogit -lehdestä. 

Ohjeen hapanjuuren valmistukseen löydät täältä ja lisää ohjeita blogista.

Mukavia leivontahetkiä!