All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Pumpulisämpylät

Pumpulisämpylöiden pehmeyden salaisuus on kostea taikina. Jauhoja on taikinassa juuri ja juuri sen verran, että sämpylät saa leivottua. Mainio maku syntyy taikinan kohotessa hitaasti yön yli kylmässä.

Taikina tehdään illalla, mutta sämpylät paistetaan vasta aamulla, joten näitä voi aamuvirkku leipoa silloin tällöin myös aamiaispöytään, jos sämpylöiden tunnin kohotusaika leipomisen jälkeen ei ole ylipääsemätön kynnys. Sen suurempaa vaivaa ei aamulla tarvitse nähdä. Sämpylät ovat hetkessä pellillä, sillä niitä ei sen ihmeemmin muotoilla. Itsekin näitä silloin tällöin leivon aamiaiselle, vaikka en mikään aamuihminen olekaan.

12 sämpylää

1 keskikokoinen raastettu kesäkurpitsa (n. 7 dl raastetta)
7 dl kylmää vettä
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
16 dl vehnäjauhoja

Pese ja raasta kesäkurpitsa. Sekoita kurpitsaraaste, vesi, hiiva, suola ja kaurahiutaleet taikinakulhossa. Lisää vehnäjauhot. Vaivaa reippaasti 5 minuuttia.

Peitä taikinakulho liinalla ja jätä taikina kylmään kohoamaan. Kahden tunnin kuluttua kääntele taikinaa kevyesti kulhon laidoilta keskelle kunnes olet käynyt koko taikinan läpi. Toista kääntely kahden tunnin kuluttua. Jätä taikina kylmään kohoamaan seuraavaan päivään.

Aamulla taikina näyttää tältä. Tässä kohtaa voi usko pettää. Taikina vaikuttaa liian löysältä leipomiseen, mutta älä lisää jauhoja. Jauhota leivinpöytä reilusti jauhoilla ja kaada taikina jauhojen päälle. Kääntele lastan avulla taikinan reunat keskelle. 


Jaa taikina 12 palaan. Kääntele palat jauhoissa ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Peitä sämpylät liinalla ja kohota niitä huoneenlämmössä  tunti.

Paista 250 asteessa 1215 minuuttia. 

Nosta ritilälle, peitä leivinliinalla ja  jäähdytä.

2 kommenttia:

  1. Oi kun näyttää hyviltä nämä sämpylät! Oon itsekin monesti leiponut "yön yli nukkuvia" sämpylöitä, mutta tämä kesäkurpitsainen versio täytyy kyllä ehdottomasti laittaa kokeiluun joku päivä :)

    VastaaPoista
  2. Nämä sämpylät ovat monen kotipuutarhurin suosikkeja, koska kesäkurpitsa kasvaa usein rääjähdysmäisesti. Satoa tulee, tulee ja tulee... Tarvitaan paljon reseptejä ettei tarvitse joka päivä syödä sitä talvella kaihottua lempikesäkurpitsapastaa. Mikä parasta, näitä ei tarvitse syödä heti. Sämpylät voi pakastaa ja syödä kiihkeimmän satokauden jälkeen.

    VastaaPoista