All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Salvialeipä


Viime viikolla Turku siirtyi vuoteen 1504, kun kaupungissa vietettiin Keskiajan Turku -tapahtumaa. Vanhan Suurtorin valtasivat keskiajan markkinat. Aboa Vetus & Ars Nova museossa saattoi tutustua keskiaikaiseen vauraiden kauppiaiden asuinkortteliin ja luku- ja kirjoitustaidon tuloon Suomeen. Suomen ainoa keskiaikainen katedraali, Turun tuomiokirkko, täyttyi musiikilla ja tarjosi mahdollisuuden rauhoittumiseen markkinahumun keskellä.

Turun linnassa keskiaikapäivän teemana oli tänä vuonna ruokakulttuuri. Linnan pihalla myytiin keskiajalla kasvatettuja yrttejä. Sitruunamelissan, mintun, lipstikan, rosmariinin ja oreganon joukossa pilkotti myös oma lempiyrttini, salvia. 

Mikä siis olisi sopivampi leipä tämän viikon blogiin kuin tämä Salvialeipä, jota olen leiponut jo vuosia? 

1 iso leipä

5 dl kylmää vettä
13 g hiivaa (1/4 pkt)
1 tl suolaa
1 rkl kuivattua salviaa
1,5 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
7-8 dl hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola, salvia ja kaurahiutaleet. Mittaa mukaan 3 dl vehnäjauhoja rivakasti koneen taikinakoukulla tai käsin vispaten. Vaivaa lopuksi joukkoon hiivaleipäjauhoja kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Kohota leivinliinan alla, huoneenlämmössä, 2 tuntia.

Leivo taikinasta jauhotetulla leivinlaudalla yksi suuri leipä ja pane se leivinpaperin päälle pellille kohoamaan vielä tunniksi.

Paista n. 30 minuuttia 200 asteisessa uunissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti