All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Itkettävän ihana spelttileipä

En pysty kuvaamaan tätä spelttileipää, koska pelkkä muisto leivän mausta karkottaa kaikki järjelliset ajatukset aivoistani ja jokainen vaivoin keksimäni makua kuvaava sana tuntuu valjulta. 

Olen leiponut vuosia. Tarjolle tuotu leipä on useimmiten hyvää, jopa erinomaista, mutta aina silloin tällöin uunista tulee ulos aivan poikkeuksellinen tapaus. Maistan palan, enkä voi millään käsittää, että arkinen leipä voi olla näin hyvää. Käsityskykyni ei vain riitä! Olen ihan autuas. Itkisin onnesta, jos kehtaisin. Tämä leipä on yksi näistä arjen juhlaksi kohottavista leivistäni.

Ohjeesta tulee yksi, valtava leipä, mutta se katoaa hetkessä. Kiusausta on mahdoton vastustaa! Kun on leikannut yhden viipaleen, on pakko maistaa toinen ja kolmas... Olen täysin tämän leivän lumoissa, mutta niin ovat kaikki muutkin tätä ihanuutta maistaneet. 

1 iso leipä

5 dl kylmää vettä
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 dl kauraleseitä
1 dl spelttihiutaleita
n. 1 l spelttijauhoja

Liuota hiiva ja suola kylmään veteen. Lisää kauraleseet ja spelttihiutaleet. Alusta joukkoon noin litran verran spelttijauhoja. Taikina saa jäädä melko löysäksi, joten älä lisää kaikkia jauhoja kerralla. Mittaa joukkoon vähitellen jauhoja ja tarkkaile taikinan koostumusta. Jos et ole varma jauhojen määrästä, lisää jauhoja ensin mieluummin liian vähän kuin liikaa ja vaivaa taikinaa hetki ennen seuraavaa jauhoerää, sillä myös vaivaus kiinteyttää taikinaa. Kun kaikki jauhot on lisätty, vaivaa taikinaa vielä muutama minuutti. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoista.

Peitä kulho ja kohota taikinaa huoneenlämmössä 2 tuntia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se uudelleen kimmoisaksi. Muotoile taikinasta yksi iso leipä ja nosta se leivinpaperilla suojatulle pellille. Ripottele päälle jauhoja.

Peitä ja kohota tunti.

Laita tyhjä, leivinpaperiton pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni hyvissä ajoin 275 asteeseen. Siirrä leivinpaperin avulla kohonnut leipä kuumalle pellille. Paista 275 asteessa kunnes leipä saa kunnolla väriä, 8-10 minuuttia. Alenna lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.

Ota leipä uunista, nosta ritilälle ja jäähdytä ilman liinaa.

2 kommenttia:

  1. Nyt oli niin houkuttelevan herkullinen kuvaus leivästä, että on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin taata, että tämäkin kuvaus on alakanttiin. Hyviä herkutteluhetkiä sinullekin!

      Poista