All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

tiistai 12. tammikuuta 2016

Juhlaleipä

Toisinaan ihan tavallinenkin leipä on mukava koristella. Maistuukin paremmalta!

1 leipä

5 dl kylmää vettä
1/3 pkt (n. 17 g) hiivaa
1 tl suolaa
n. 9 dl sämpyläjauhoja
1 kananmuna

Liuota hiiva ja suola kylmään veteen. Sekoita joukkoon puolet jauhoista. Vispaa näin syntynyttä velliä voimakkaasti pari minuuttia. Vaivaa vähitellen joukkoon lisää sämpyläjauhoja kunnes taikina ei enää tartu käsiin. 

Kohota leivinliinan alla, huoneenlämmössä, 2 tuntia. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa sitä kevyesti ja jaa kahtia. Leivo toisesta palasta pyöreä leipä ja taputtele se matalaksi limpuksi leivinpaperilla suojatulle pellille. Ota jäljelle jääneestä taikinapalasta puolet ja tee siitä letti leivän ympärille. Leivo lopusta taikinasta erilaisia koristeita ja liimaa ne leivän pintaan kiinni rikki vispatulla kananmunalla, johon on sekoitettu hyppysellinen suolaa. 

Peitä liinalla ja kohota 45–60 minuuttia. Leipä on valmis uuniin, kun sen pintaan kevyesti sormella painettu kuoppa nousee takaisin ylös. 

Voitele leipä kokonaan tai osittain munalla, tai jätä voitelematta.



Paista leipää 200 asteessa puolisen tuntia. Leipä on valmis, kun pohjaa koputtaessa kuuluu kumea ääni.

Nosta pelliltä ritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti