Ihanan aamun sämpylät ovat siitä hauska tapaus, että niistä leipoutuu kaksi erilaista leipää. Kun sämpylä on leikattu kahtia, yläpuolen palassa makuaistia hellii paahtuneiden pellavansiementen pähkinäinen maku. Alapuolella korostuu sämpylän juureva ominaismaku. Meillä puolikkaita toisinaan jopa vaihdellaan, kun aamiaisella himoitaan vain ylä- tai alapaloja. Itse pidän molemmista puolista.
11 kpl
50 g hiivaa
5 dl rasvatonta maitoa
2 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon 2 dl vehnäjauhoja ja jätä seos huoneenlämpöön noin vartiksi, eli kunnes se kuohahtaa.
100 g voita
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
10 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
pellavansiemeniä
Sulata ja jäähdytä voi. Liuota joukkoon suola ja hunaja. Yhdistä voiseos hiivalla "kiehautettuun" maitoseokseen. Lisää joukkoon noin litra vehnäjauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota 30 minuuttia.
Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se reippain ottein uudelleen kimmoisaksi. Rullaa taikina tangoksi ja leikkaa se yhteentoista palaan. Pyörittele paloista pyöreitä sämpylöitä ja jätä ne liinan alle puoleksi tunniksi kohoamaan. Pyörittele kertaalleen kohonneet sämpylät uudelleen pyöreiksi sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle pellille.
Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
Voitele sämpylät munalla, ripottele jokaiselle reilusti pellavansiemeniä ja leikkaa lopuksi päälle ristikuvio.
Paista 250 asteessa 10 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti