Aika hoivata hapanjuurta. Näin kesällä se on virkeimmillään ja kohottaa taikinan nopeasti. Tai, nopeasti ja nopeasti. Kaikki on suhteellista ja taikinan kohottaminen hapanjuurella vie aina aikaa, mutta onhan se juureen leivotun leivän maku kaiken ajan väärti.
12 kpl
Tästä se lähtee, hapanjuuresta.
12 kpl
Tästä se lähtee, hapanjuuresta.
1. päivän ilta
1 dl hapanjuurta
1 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi kannellisessa astiassa, peitä ja jätä huoneenlämpöön tunniksi. Sulje kansi ja nosta taikinan alku jääkaappiin 12 tunniksi. Aamulla raski on kaksinkertaistunut ja valmis käytettäväksi.
Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi kannellisessa astiassa, peitä ja jätä huoneenlämpöön tunniksi. Sulje kansi ja nosta taikinan alku jääkaappiin 12 tunniksi. Aamulla raski on kaksinkertaistunut ja valmis käytettäväksi.
2. päivän aamu
edellisenä päivänä tehty raski
1 rkl hunajaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl suolaa
2 dl seesaminsiemeniä
1 dl chian siemeniä
10 dl vehnäjauhoja
Sekoita edellisenä iltana tehdyn raskin joukkoon hunaja, kädenlämpöinen vesi, suola ja siemenet. Lisää joukkoon vähitellen noin litra vehnäjauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele sitä siinä kevyesti muutaman kerran. Rivakka vaivaus ei ole tarpeen. Rullaa taikina tangoksi ja leikkaa se kahteentoista palaan. Pyörittele paloista sämpylöitä ja nosta ne leivinpaperilla suojatulle pellille.
Peitä liinalla ja kohota.
Suihkuta sämpylät kevyesti vedellä ja ripottele jokaiselle reilusti seesaminsiemeniä.
Nosta ritilälle ja jäähdytä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti