All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Savipataleipä

SavipataleipäJos kaapistasi löytyy savipata, nyt on aika ottaa se esille. Tämä maukas leipä on yksi omista suosikeistani, ei vähiten siksi, että se valmistuu hetkessä, vaikka onkin sitten uunissa pitkään.

Voimakkaan makunsa ja tiiviin rakenteensa vuoksi savipataleipä sopii myös juhlapöydän suupalojen pohjaksi. Viipaleista on helppo ottaa paloja esimerkiksi piparimuotilla.

Älä anna reseptin hernejauhojen säikäyttää itseäsi. Ne antavat leipään makua ja niitä on jo hyvin saatavilla. Jos niitä ei lähikaupastasi löydy, hernejauhot voi korvata ohrajauhoilla.

1 leipä

50 g hiivaa
5 dl heraa (tai vettä)
1,5 tl suolaa
1 rkl fenkolia
1 rkl kuminaa
0,5 dl öljyä
1 dl leipäsiirappia
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl hernejauhoja
8 dl hiivaleipäjauhoja

Laita kannellinen savipata likoamaan kylmään veteen ja anna sen olla vedessä 20 minuuttia.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen taikinanesteeseen. Lisää joukkoon suola, fenkoli, kumina, öljy, leipäsiirappi, auringonkukansiemenet ja jauhot. Sekoita tasaiseksi.

Kaada kostea taikina hyvin rasvattuun savipataan. Pane pata kylmään uuniin, aseta uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista kantta avaamatta noin 1,5 tuntia. Tarkka paistoaika riippuu uunista. Se voi vaihdella kymmenenkin minuuttia suuntaan tai toiseen.

Kumoa leipä padasta ritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti