All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Mallasleipä

Mallasleipäresepti blogista leivinlaudalla.blogspot.fi

Tämän helpommaksi ei leivän leipominen enää tule. Ohje on laiskan leipurin unelma. Silti tämä on yksi herkullisimmista leivistä, joita tiedän.

Ohje syntyi sattumalta, kun aioin leipoa saaristolaisleipää, mutta kotona ei ollut piimää, joten korvasin sen appelsiinimehulla.

Ensin leivoin Mallasleipää kaljamaltaista, mutta vaihdoin ne jauhomaisiin mämmi- ja leipämaltaisiin, kun ne tulivat myyntiin lähikauppaan. Olen tehnyt tätä leipää myös kotikaljan valmistuksesta jääneestä mäskistä. Leipä on silloinkin hyvää, vaikka jauhojen määrää täytyy hieman lisätä kostean ainesosan vuoksi.

1 vuokaleipä

5 dl appelsiinituoremehua
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1,5 dl tummaa siirappia
1 dl mämmi- ja leipämaltaita (jauhoa)
1 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja

Sekoita kaikki aineet kylmään nesteeseen sakeaksi velliksi. Kaada taikina öljyttyyn, kahden litran leipävuokaan. Ja kyllä, tarkoitan kahta litraa. Jos leipävuokasi ovat pienempiä, tee taikinaa tuplasti ja leivo 3 leipää.

Kohota leivinliinan alla 2 tuntia.

Mallasleipäresepti blogista leivinlaudalla.blogspot.fi


Paista 175 asteessa 1 tunti 20 minuuttia. Ota leipä pois vuoasta ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia ilman vuokaa.

Jos maltat, anna tasaantua seuraavaan päivään ja maistele vasta sitten. Meillä itsehillintä pettää aina ja tätä maistetaan heti. Leipä on vastustamatonta! 

Talvisen ulkoiluretkemme ehdoton ykkösherkku on Mallasleipä, jonka päällä on sipaisu rasvaa ja viipale miedonmakuista kermajuustoa. Juomaksi sopii kupillinen kuumaa kaakaota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti