All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Rouskikset

Lapsen kanssa on mukava leipoa. Poikani on ollut innokas leipuri 2-vuotiaasta lähtien. Aloitimme perinteiseen tapaan joulupiparitaikinan kaulimisella - ja etenkin taikinan syömisellä. Päiväkoti-iässä kermavaahdon vatkaaminen oli huippujuttu. Tällä hetkellä sämpylöiden pyöritys on hauskinta mitä eskarilaisen mielestä keittiössä voi tehdä. Näitä juniorin maun mukaan tehtyjä ja hänen Rouskiksiksi nimeämiä siemensämpylöitä leivoimme yhdessä pari päivää sitten. 


14-16 kpl

1 dl spelttijyviä
kiehuvaa vettä
50 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1,5 tl suolaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
0,5 dl öljyä
3 dl salaattisiemensekoitusta *
n. 13 dl hiivaleipäjauhoja

*Siemensekoitusten sisältö vaihtelee, mutta useimpien perustana on auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemenet. Lisänä voi olla esimerkiksi pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä tai marjoja. Tähän ohjeeseen sopii rouheinen sekoitus, jossa on suuria, pureskeltavia paloja. 

Kaada spelttijyvien päälle kiehuvaa vettä niin, että ne peittyvät reilusti. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Kaada vesi pois. 
   Tämän voi tehdä hyvissä ajoin ennen leipomisen aloittamista, vaikka jo edellisenä päivänä, jotta lapsen kanssa leipoessa ei tarvitse häärätä kiehuvan veden kanssa.


Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon turvonneet spelttijyvät, öljy ja siemensekoitus. Vaivaa taikinaan vähitellen jauhoja kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta.
   Lapsi jaksaa vaivata taikinan, kun käytät yleiskonetta, jota lapsi vanhemman ohjeiden mukaan käyttää. Kaikki sähköllä käyvät keittiökoneet ovat ainakin meillä myös superkiinnostavia. Taaperoa innostaa leipomaan myös tunne siitä, että saa oikeasti päättää mitä tehdään, joten omia leivontatapoja kannattaa hieman muuttaa. Yleensä taikina tulee arvioitua silmämitalla, mutta lapsen kanssa leipoessa taikinakulhon kannen voi vaivauksen aikana avata pari kertaa ja antaa pikku leipurin tökätä taikinaa sormella ja kokeilla onko se valmista. Lapsesta on kivaa, kun hän saa itse päättää jauhojen määrän ja vaivaamisen keston. Arvio osuu kohdalleen, kun leipuria hieman johdattelee keskustelemalla. 

Peitä ja kohota 30 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Jaa taikina kahteen osaan, jotta sitä on helpompi käsitellä. Rullaa molemmista paloista tanko ja leikkaa niistä taikinalastalla tasakokoisia paloja. Pyörittele paloista pyöreitä sämpylöitä. Nosta sämpylät leivinpaperilla suojatulle pellille.
   Taikinalasta auttaa lasta käsittelemään löysää taikinaa ja sillä voi veistä vaarattomammin myös leikata paloja taikinasta.

Kohota liinan alla puolisen tuntia. 

Paina jokaiseen sämpylään taikinalastalla risti. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Nosta sämpylät uuniritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti