All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Ruisherkku


Jos pidät Fazerin Real Ruis -leivästä, pidät todennäköisesti myös Ruisherkusta, jonka ohjeen kehittelin Realin innoittamana. 

Taikina on puuromaisen tahmeaa ja sisältää paljon siemeniä, joten valmiit leivät ovat rakenteeltaan tiiviitä ja jäävät matalaksi. Se kuuluu asiaan.

Mallasuutteen löydät kotikaljapakkauksesta kaupan juomahyllystä.

2 leipää

1. päivä
1 dl hapanjuurta
3 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl ruisjauhoja

Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä hapantumaan lämpimään paikkaan (22–24°C) seuraavaan päivään.

2. päivä 

2,5 dl kokonaisia spelttijyviä 
vettä 
2 dl kädenlämpöistä vettä 
0,5 dl hunajaa 
2 tl suolaa 
1 tl pikakahvia 
1 pss (35 g) mallasuutetta
1 dl pellavansiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä 
2 dl vehnäjauhoja 
4 dl ruisjauhoja 

Mittaa spelttijyvät kattilaan. Peitä jyvät vedellä. Kiehauta ja keitä sen jälkeen hiljalleen 15 minuuttia. Siivilöi ja jäähdytä haaleaksi. 

Sekoita edellisenä päivänä tehtyyn raskiin 2 dl haaleaa vettä, hunaja, suola, pikakahvi ja mallasuute. Kun aineet ovat liuenneet seokseen, lisää joukkoon kokonaiset spelttijyvät, pellavan- ja auringonkukansiemenet ja vehnäjauhot. Sekoita reippain ottein lastalla 5 minuuttia. Lisää ruisjauhot ja sekoita tahmeaa taikinaa vielä toiset 5 minuuttia.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Tämä vie huoneenlämmössä 3–5 tuntia.


Kaada taikina kahteen, voideltuun leipävuokaan. Tasoita pinta, peitä liinalla ja kohota kunnes leipien pinta on selvästi noussut. Tämä vie noin puolitoista tuntia.

Paista leipiä 175 asteessa 1,5 tuntia. 

Ota leivät uunista, mutta jätä ne vielä 10 minuutiksi vuokiin. Kumoa leivät vuoista ja nosta ne ritilälle jäähtymään. Anna leipien tasaantua seuraavaan päivään ennen kuin leikkaat niistä siivuja.

Ruisherkku säilyy hyvin tuoreena ja leivät voi myös pakastaa rakenteen tai maun kärsimättä.

1 kommentti:

  1. Kiva ohje! Olen tehnyt usein siemenleipää mutta voisi kokeilla myös ruisversiota, johon sitten laittaisi runsaasti siemeniä sekaan :)

    VastaaPoista