All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Puolukkaleipä





















Ei syksyä ilman pirteän punaista ja ihanan raikasta puolukkatuoremehua. Onneksi tänä vuonna on aivan mahtava puolukkavuosi, joten juoman vaatimat 5 litraa puolukoita oli äkkiä poiminut.

Juoman valmistuksesta jää kuivaa puolukkasurvosta, jota en henno heittää pois. Leivon sen leipiin ja sämpylöihin. Survosta voi lisätä myös pirtelöön tai käyttää aamupuuroon.

Leivän voit leipoa, vaikka et juomaa tekisikään. Korvaa silloin juoman hävikkipuolukat tavallisilla survotuilla puolukoilla.




Puolukkatuoremehu

5 l puolukoita
1,5 l vettä
1 rkl viinihappoa
5–6 dl sokeria valunutta mehulitraa kohden

Perkaa ja huuhdo puolukat. Survo marjat isossa kattilassa. Kaada joukkoon vesi. Sekoita. Peitä kannella ja anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Siivilöi. Mittaa mehu. Lisää sokeri ja viinihappo. Hämmennä ajoittain kunnes sokeri on sulanut.

Pullota juoma puhtaisiin pulloihin. Valmista juomaa tulee noin 4 litraa. Tarjoa kylmänä, kivennäisvedellä tai vedellä laimennettuna. Juoma säilyy viileässä jouluun saakka – tai säilyy, jos säilyy, meillä tämä raikas juoma katoaa jääkaapista nopeasti.

Puolukkaleipä

2 kpl

5 dl vettä
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 dl siirappia
3 dl puolukkatuoremehun siivilöimisestä jäänyttä puolukkasurvosta
2 dl ruishiutaleita
50 g voisulaa tai juoksevaa kasvirasvaa
17 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen veteen. Lisää puolukkasurvos, ruishiutaleet, rasva ja vehnäjauhot. Vaivaa 8–10 minuuttia. Taikina jää löysäksi, mutta älä lisää jauhoja. Tavoitteena on kostea ja pehmeä leipä.

Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.

Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota huoneenlämmössä 30 minuuttia. 

Paista 200 asteessa 50–60 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä ilman liinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti