All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Timjamisämpylät

Tämä pieni taikina on mukava leipoa sämpyliksi vaikka lapsen kanssa. Ohje on helppo ja kahdeksan sämpylää jaksaa alle kouluikäinenkin leipuri pyöräyttää uuniin. Lapsen itsensä leipoma leipä löytää taatusti myös syöjänsä. Itse tehty sämpylä maistuu aina hyvältä!

8 kpl

2 dl viiliä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl timjamia
50 g pehmeää voita
7 dl vehnäjauhoja

Sekoita viili ja maito kulhossa ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva ja suola nesteeseen. Lisää timjami ja 5 dl vehnäjauhoja. Vaivaa joukkoon pehmeä voi ja loput jauhot. Koneella vaivaten yhteenlaskettu vaivausaika on  noin 10 minuuttia.

Peitä liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 30 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se jauhoja apuna käyttäen uudelleen kimmoisaksi. Jaa 8 palaan. Pyörittele paloista pallot. Nosta sämpylät leivinpellille ja kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

Paina sämpylän keskelle syvä poikkiviiva. Voitele maidolla ja ripottele päälle timjamia.

Paista 250 asteessa 8–10 minuuttia.

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Tuorejuustokierteet

Tuorejuustokierteitä leivon yleensä keiton seuraksi, mutta ne sopivat hyvin myös retkievääksi. Viimeksi söimme näitä merenrannalla hienoja maisemia ihaillen.

24 kpl

5 dl maitoa
2 tl suolaa
50 g hiivaa
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl öljyä
0,5 dl hunajaa
10 dl vehnäjauhoja
2 dl persiljaa tai ruohosipulia
150 g maustettua tuorejuustoa oman valinnan mukaan

Koristeluun:
1 muna
ripaus suolaa
seesaminsiemeniä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen maitoon. Lisää seesaminsiemenet, öljy ja hunaja. Lisää taikinaan vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhosta. Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa kevyesti. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat palat suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pinnalle mielituorejuustoasi ja ripottele päälle persilja- tai ruohosipulisilppua. Kääri levyt rullalle. Leikkaa rullista 24 palaa ja pane ne paperilla suojatuihin muffinivuokiin. 

Kohota.

Riko muna ja lisää siihen ripaus suolaa. (Suola ei maistu, mutta se rikkoo munan "muljahtelevan" rakenteen, jolloin sillä on helppo voidella leivonnaisia. Hyppysellinen suolaa ei maistu munan joukossa, joten niksi toimii myös makeiden leivonnaisten, esimerkiksi korvapuustien, kanssa.) Voitele ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Paista 225 asteessa 12–15 minuuttia.

tiistai 2. kesäkuuta 2015

Hiivaton ruisvuokaleipä

RuisvuokaleipäTämä vahvasti rukiille maistuva leipä säilytetään jääkaapissa, jossa se säilyy pitkään, joten se on mitä mainioin leivottava myös yhden hengen taloudessa.

Ohjeessa tarvitsemasi leipäjuuren ohjeen löydät täältä

1 leipä

1. päivä

1 dl hapanjuurta
3 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl ruisjauhoja

Sekoita hapanjuuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski tekeytymään yön yli huoneenlämpöön. 

2. päivä

edellisenä päivänä tehty raski
1 rkl kuminaa
1 rkl pomeranssinkuorta
1 dl pellavansiemeniä
1,75 tl suolaa
1 dl isoja kaurahiutaleita
4 dl ruisjauhoja

Lisää illalla tehtyyn raskiin kumina, pomeranssinkuori, pellavansiemenet, suola ja kaurahiutaleet. Anna turvota 10 minuuttia. Sekoita joukkoon ruisjauhot.

Kaada kostea taikina voideltuun vuokaan. 

Paista 200 asteen lämmössä n. 40 minuuttia. Ota leipä pois vuoasta ja paista vielä 5 minuuttia.

Jäähdytä ja anna tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Säilytä jääkaapissa.

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Yrttinäkkileipä

Kukkanäkkileipä

Yrttinäkkileipä ilahduttaa minua aamuisin sievällä ulkonäöllään. Näin kaunista näkkileipää pääsee nauttimaan vain itse leipoen! Palat ovat niin söpöjä, että aina haukatessa hieman harmittaa, mutta maun maistaessa harmi unohtuu. Hyvää!

Vaihtelen näkkileipään käyttämääni yrttiä ja jokainen voikin valita taikinaan oman lempiyrttinsä. Tällä kertaa kokeilin ihan uteliaisuudesta kaupasta löytämääni oliiviyrttiä, joka oli minulle uusi tuttavuus. Yrtissä oli vahva tuoksu, mutta se antoi leipään lempeästi makua, vaikka silppusin joukkoon koko ruukullisen. 

n. 50 palaa

8 dl vehnäjauhoja
1 ruukku oliiviyrttiä
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä
3 dl vettä

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, pieneksi silputtu yrtti ja suola. Kaada joukkoon öljy ja vesi. Vaivaa kunnes taikina on tasaista eikä enää tartu käsiin.

Kaada taikina pöydälle ja jaa se 3 osaan. Kauli taikinapalat litteiksi levyiksi, joista otat piparkakkumuotilla pieniä näkkileipiä.  

Nosta näkkileivät leivinpaperin päälle. Pistele haarukalla. Vedä leivinpaperit uunipellille. 

Paista 250 asteessa 6 minuuttia / pelti. Käännä ja paista vielä 3 minuuttia. 

Kerran, poikani ollessa 4-vuotias, unohdin pistellä näkkileivät ennen paistamista. Silloin lopputulos näyttää tältä.



Hän ihastui palleroihin ikihyviksi, minkä vuoksi nykyäänkin aina silloin tällöin "unohdan" pistellä nämä kukkanäkkileivät. Pulleat ja rapeat näkkileivät ovat hauskan ulkonäkönsä vuoksi olleet myös illanistujaisten suosikkeja.

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Savipataleipä

SavipataleipäJos kaapistasi löytyy savipata, nyt on aika ottaa se esille. Tämä maukas leipä on yksi omista suosikeistani, ei vähiten siksi, että se valmistuu hetkessä, vaikka onkin sitten uunissa pitkään.

Voimakkaan makunsa ja tiiviin rakenteensa vuoksi savipataleipä sopii myös juhlapöydän suupalojen pohjaksi. Viipaleista on helppo ottaa paloja esimerkiksi piparimuotilla.

Älä anna reseptin hernejauhojen säikäyttää itseäsi. Ne antavat leipään makua ja niitä on jo hyvin saatavilla. Jos niitä ei lähikaupastasi löydy, hernejauhot voi korvata ohrajauhoilla.

1 leipä

50 g hiivaa
5 dl heraa (tai vettä)
1,5 tl suolaa
1 rkl fenkolia
1 rkl kuminaa
0,5 dl öljyä
1 dl leipäsiirappia
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl hernejauhoja
8 dl hiivaleipäjauhoja

Laita kannellinen savipata likoamaan kylmään veteen ja anna sen olla vedessä 20 minuuttia.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen taikinanesteeseen. Lisää joukkoon suola, fenkoli, kumina, öljy, leipäsiirappi, auringonkukansiemenet ja jauhot. Sekoita tasaiseksi.

Kaada kostea taikina hyvin rasvattuun savipataan. Pane pata kylmään uuniin, aseta uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista kantta avaamatta noin 1,5 tuntia. Tarkka paistoaika riippuu uunista. Se voi vaihdella kymmenenkin minuuttia suuntaan tai toiseen.

Kumoa leipä padasta ritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä.