All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

perjantai 8. toukokuuta 2015

Siemenleipä

Hapanjuurileivissä on makua ja luonnetta! On harmillista, että kaupasta saa harvoin vaaleaa, hapanjuureen tehtyä leipää. Mutta, pelko pois! Kotikeittiössä sen leipominen onnistuu helposti. 

Jos sinulla ei vielä ole leipäjuurta jääkaapissasi, ohjeen sen valmistamiseen löydät täältä

2 leipää

1. päivä

1 dl hapanjuurta
3 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl vehnäjauhoja

Sekoita hapanjuuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski tekeytymään yön yli  huoneenlämpöön. 

2. päivä

4 dl vettä
2 dl spelttijyviä

edellisenä päivänä tehty raski
2 tl suolaa
4 dl vettä
30 g hiivaa
1 dl pellavansiemeniä
n. 12 dl vehnäjauhoja

Kuumenna 4 dl vettä ja kaada se spelttijyvien päälle. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Sekoita illalla tehtyyn raskiin suola, vesi, hiiva, pellavansiemenet ja spelttijyvät. Vaivaa joukkoon vähitellen vehnäjauhoja, kunnes taikina on sitkeää ja kimmoisaa, tämä vie käsin vaivaten noin 10 minuuttia. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota taikinaa pari tuntia huoneenlämmössä.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se kimmoisaksi. Jaa taikina kahtia ja muotoile paloista kaksi leipää. Pane leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sumuta leivät kylmällä vedellä ja ripottele pintaan pellavansiemeniä. Leikkaa molempien leipien pintaa kolme kevyttä viiltoa. Peitä liinalla. Kohota.

Paista 225 asteen lämmössä n. 20 minuuttia. 

Jäähdytä leivinliinan alla ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti