All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Karpaloleipä

Spelttijyvistä suutuntumaa saava Karpaloleipä on yksi poikani mielileivistä, joten tätä tulee leivottua aika usein. 

Tarvitset leivän valmistukseen hapanjuuren, jonka valmistusohjeen löydät täältä

1 leipä

1. päivä

1 dl hapanjuurta
2 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl vehnäjauhoja

Sekoita hapanjuuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski tekeytymään yön yli huoneenlämpöön. 

2. päivä

2,5 dl vettä
2 dl spelttijyviä

edellisenä päivänä tehty raski
2 tl suolaa
4 dl vettä
25 g hiivaa
2 dl kuivattuja karpaloita
6 dl vehnäjauhoja
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja

Kiehauta 2,5 dl vettä ja kaada se spelttijyvien päälle. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Sekoita illalla tehtyyn raskiin suola, vesi, hiiva, kuivatut karpalot ja spelttijyvät. Vaivaa joukkoon vehnäjauhot ja vähitellen hiivaleipäjauhoja, kunnes taikina on sitkeää ja kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhosta. 

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota taikinaa pari tuntia huoneenlämmössä.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se kimmoisaksi. Muotoile taikinasta yksi iso leipä ja nosta se leivinpaperille. 

Peitä liinalla. Kohota 45 minuuttia.

Jätä leivinpelti uuniin ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Siirrä kohonnut leipä leivinpaperin avulla kuumalle pellille ja paista 5 minuuttia. Alenna uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 50–60 minuuttia.

Jäähdytä leivinliinan alla ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti