All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Verkkaan valmistuva leipä

Tämä hiivaton, hapanjuuren avulla nouseva leipä on blogissa 18.1.2015 julkaistun Mallasleivän vaalea serkku. Olen ohjetta kehitellessäni pyrkinyt samanlaiseen muotoon ja samansuuntaiseen leivän sisustan rakenteeseen, vaikka leivät maultaan ovat täysin erilaisia. 

Leivän valmistus kestää vuorokauden, mutta kiiruhtaa ei saa, sillä juuri pitkä kohotusaika antaa leivälle sen herkullisen maun.

Kiertoilmauuni paistaa leivälle ihanan rapean kuoren, josta on ikimuistoinen elämys leikata siivuja. Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, laita vuokaan uunin pohjalle muutaman jääpala samalla kun työnnät leivän uuniin. Lopputulos ei ole ihan sama, mutta jääpalojen synnyttämä höyry edistää rapean kuoren syntymistä.

Jos sinulla ei vielä ole hapanjuurta, voit valmistaa sen täältä löytyvällä ohjeella.

1 leipä

1. päivä

0,75 dl hapanjuurta
1 dl haaleaa vettä
2 dl spelttijauhoa

Sekoita aamulla hapanjuuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski tekeytymään 7 tunniksi huoneenlämpöön. 

2 dl haaleaa vettä
1,5 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja

Lisää hapanjuuriseokseen 2 dl vettä, suola ja vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa voimakkaasti 10 minuuttia. 

Peitä taikinakulho ja kohota taikinaa neljä tuntia huoneenlämmössä.

Kaada taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä kevyesti. Muotoile taikinasta yksi leipä ja nosta se suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan.

Peitä ja jätä leipä 12 tunniksi kylmään kohoamaan.

2. päivä

Kuumenna kiertoilmauuni 250 asteeseen. Pane leipä uuniin ja laske samalla uuniin lämpötila 225 asteeseen. Paista 10 minuuttia. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista kunnes leipä on kauniin kullanruskea. Ota leipä vuoasta ja tarkista kypsyys leivän pohjaa koputtamalla. Jos ääni on kumea, leipä on sisältä kypsä.

Jäähdytä ritilällä ilman liinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti