All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 26. elokuuta 2015

Tarkan emännän leipä




Tämä Tarkan emännän leivän ohje on tällainen nuukailuresepti, johon uppoaa kahden muun reseptin sivutuotteet. Mitään ei tarvitse heittää pois.

Hellepäivien suosikkijuomiimme kuuluu jäiden kanssa tarjottava barley water, ohravesi, jonka reseptin olen vuosia sitten poiminut jostain lehdestä. Juoman valmistuksesta jää ohrasuurimoita, jotka käytän tähän leipään. Taikinanesteenä on juuston valmistuksesta jäänyt hera.

Jos barley water ei innosta, ohrasuurimot voi erikseen keittää tätä leipää varten. Heran voi korvata vedellä.

Barley water

n. 2 l 

4 rkl ohrasuurimoita 
1,5 l vettä 
3 sitruunaa 
3 rkl hunajaa 
7 dl kivennäisvettä 
Lasiin: 
jäitä
sitruunaviipaleita 

Pane ohrasuurimot ja vesi kattilaan ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Hauduta lientä 30 minuuttia ja siivilöi suurimot pois vedestä. 

Puserra mehu sitruunoista ja lisää jäähtyneen ohraveden joukkoon. Makeuta juoma hunajalla. Lisää joukkoon kivennäisvesi.

Tarjoa juoma jääkuutioilla ja sitruunaviipaleilla koristettuna.

Jos et halua ennen leivän leipomista valmistaa juomaa, käsittele ohrasuurimot seuraavasti: 
4 rkl ohrasuurimoita
5 dl vettä

Kiehauta ohrasuurimot ja hauduta kannen alla puolisen tuntia. Valuta vesi pois ja jäähdytä. (Tämän voi tehdä jo päivää ennen leipomista.)

Tarkan emännän leipä

2 leipää
5 dl heraa (tai vettä)
25 g hiivaa
Barley waterin valmistuksesta jääneet ohrasuurimot
1,5 tl suolaa
2 dl sihtiruisjauhoja
n. 13 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Murenna hiiva kylmään heraan. Lisää keitetyt ohrasuurimot, suola ja sihtiruisjauhot. Vaivaa sekaan hiivaleipäjauhoja, kunnes taikina on lähes valmis. Kaada joukkoon rypsiöljy. Vaivaa tarpeen mukaan taikinaan vielä hieman hiivaleipäjauhoja. Taikina saa kuitenkin jäädä mieluummin liian löysäksi kuin olla liian kiinteää.

Peitä leivontakulho liinalla ja anna taikinan nousta huoneenlämmössä n. 2 tuntia. 

Vaivaa noussut taikina ja jaa se kahteen osaan. Leivo molemmista paloista pitkä pötkö ja kierrä se kierteelle. Nosta leivät leivinpellille ja jätä liinan alle nousemaan puoleksi tunniksi. 

Paista leipiä 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 200-asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Ota leivät uunista ja jäähdytä ritilällä ilman liinaa.

Leivät pysyvät pitkään tuoreena, mutta sopivat myös hyvin pakastettaviksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti