All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 3. joulukuuta 2015

Taatelileipä

Pakastimestani löytyy lähes aina heraa ja mäskiä, hävikkiherkkuja, joita käytän paljon leipää leipoessani. Näin joulun alla on aika ottaa esiin viimeisetkin hera- ja mäskipurkit ja tehdä tilaa jouluna pakastimeen laitettavalle uudelle erälle. 

Jos et tee juustoa, etkä keittele kotikaljaa, leivo leivät veteen ja korvaa mäski kiehuvassa vedessä haudutetuilla maltailla (0,6 dl vettä ja 0,4 dl maltaita).

2 leipää

5 dl heraa
1 dl mäskiä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl siirappia
1 dl grahamjauhoja
1 dl karkeita ruisjauhoja
2 dl sihtiruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
8 kpl kuivattuja, pehmeitä taateleita

Leikkaa taatelit rusinan kokoisiksi paloiksi. Siirrä palat kulhoon ja ripottele niiden päälle hieman vehnäjauhoja. Ravistele kulhoa kunnes kaikki taatelinpalat ovat peittyneet kevyesti vehnäjauhoihin. Jauhopinta estää paloja tarttumasta toisiinsa ja ne sekoittuvat taikinaan tasaisesti.

Liuota hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen hera-mäskiseokseen. Sekoita joukkoon grahamjauhot ja molemmat ruisjauhot. Lisää lopuksi taikinaan vehnäjauhot ja jauhoissa pyöräytetyt taatelinpalat, ja vaivaa taikinaa vielä 6–8 minuuttia. Peitä liinalla ja kohota huoneenlämmössä lähes kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen voideltuun vuokaan. Peitä liinalla ja kohota huoneenlämmössä n. 40 minuuttia. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista leipiä 50–60 minuuttia. 

Kumoa leivät vuoasta ja tarkista pohjaa koputtamalla, että ne ovat kypsiä. Nosta ritilälle, peitä ja jäähdytä hyvin ennen kuin leikkaat maistiaiset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti