All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

SultsinatMeidän suvussa koitti sultsinoiden aika, kun isotäti sai miniän Itä-Suomesta. Nyt näillä karjalaisen ruokaperinteen helmillä herkuttelee jo neljäs sukupolvi ja piirakat ovat sukujuhlien himoittu herkku. 

Alkuperäisen, suvussa kulkeneen reseptin mukaan sultsinat tehdään nostattamattomasta ruistaikinasta ja mannapuurosta. Itse pidän enemmän riisi- tai ohraryynipuurosta. Olen täyttänyt ruiskuoria myös peruna-, sieni- ja savukalasalaatilla. Herkullista! Eivät ehkä enää sultsinoita, mutta näistä 'salaattinoista' on ystäväpiirissäni tullut hurja hitti.

Olen ottanut vapauksia myös perinneherkun muodon suhteen. Tarjoan sultsinoita yleensä vieraille, joten haluan niiden näyttävän hyvältä ja pyöräytän piirakat herkkutuuteiksi. 

Kun täyte on valmis, sultsinat ovat kätevää pikaruokaa, joka valmistuu helposti vaikka mökillä juhannuksena grillailtaessa. Mutta miksi odottaa juhannusta, kun näitä herkkuja voi syödä jo nyt?

18 kpl

Täyte
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa
Kuoret
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 dl kylmää vettä
Voitelu
50 g voita
1 dl maitoa

Sekoita jauhot, suola ja vesi jämäkäksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pallo, peitä se kelmulla ja nosta kylmään siksi aikaa, kun laitat puuron hautumaan. 

Valmista riisipuuro pakkauksen ohjeen mukaan. Tee puuron hautuessa kuoret, mutta muista silti silloin tällöin sekoittaa puuroa ettei se pala pohjaan.

Vaivaa taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko ja jaa se 18 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne pöydälle. Kauli jauhoja apuna käyttäen palat mahdollisimman ohuiksi, pyöreiksi letuiksi. Turhan tarkka ei tarvitse olla. Pieni muodon epätasaisuus tai reunan ropo ei haittaa, on vain eduksi. Pinoa kuoret limittäin pöydälle ripotellen väliin reilusti jauhoja. Peitä kelmulla.Sulata voi. Lisää maito voisulan joukkoon.

Harjaa irtojauhot pois ja paista kuoret nopeasti molemmin puolin kuumalla, voitelemattomalla valurautapannulla. Voitele leivät heti pannulta ottamisen jälkeen toiselta puolelta voi-maitoseoksella ja pinoa ne siten, että voidellut puolet tulevat aina vastakkain. Peitä pino foliolla ja liinalla. Jos voi-maitoseosta jää, sekoita se puuroon.Ohjeen mukaan puuroa levitetään kuorien voitelemattomalle puolelle. Suullisesti olen kuullut, että tämä siksi, että puuro pysyy paremmin paikallaan. Kokemus on osoittanut, ettei se täyte sieltä voipuoleltakaan mihinkään lipsahda ja näin sultsinoita on siistimpi syödä. Kädet eivät tule niin rasvaisiksi. Meillä siis puuro kasataan voipuolelle. Kukin tehköön niin kuin parhaaksi näkee. Puolesta viis, kun puuro on kuorella, herkku kääräistään rullalle ja syödään heti, lämpimänä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti