All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Pähkinäinen pataleipä

Helppotekoinen pataleipä on ollut viime vuosina kotileipojien kestosuosikki, sillä sen valmistus vie leipojan aikaa vain muutaman minuutin. 

Tuunailin perusreseptistä tämän pähkinöillä ja viikunoilla maustetun version, josta tuli yksi lempileivistäni. Pähkinäisessä pataleivässä on ihanasti veitsen alla rutiseva kuori ja pehmeä sisus. Ja mikä parasta, se on täydellinen makupari juuri siihen normandialaiseen valkohomejuustoon, johon minulla on ollut vuosia kestänyt, kiihkeä rakkaussuhde. 

1 leipä

7,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
2 dl saksanpähkinöitä
3 kuivattua viikunaa 
herneen kokoinen pala hiivaa
3,5 dl vettä

Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi ja pilko viikunat rusinan kokoisiksi paloiksi.

Sekoita kaikki ainekset löysäksi taikinaksi, peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön 1224 tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pyöreä limppu. Peitä leipä liinalla ja jätä se työtasolle kohoamaan 30 minuutiksi.

Laita kannellinen rautapata uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Ota kuuma pata varovasti uunista, suihkauta siihen kevyesti öljyä ja nosta leipä pataan. Paista kannella peitettynä 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä ilman liinaa. Nauti!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti