All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Appelsiini-mallassämpylätKesällä monet valmistavat kotikaljaa janojuomaksi ja herkuttelevat piimäjuustolla. Kun kalja on pullotettu ja juusto nostettu jääkaappiin, kattiloista löytyy vielä mäskiä ja heraa. Ne voi pakastaa ja käyttää myöhemmin leipä- tai sämpylätaikinaan. Leivinlaudalla-blogista löytyy niille mäski- ja hera-tunnisteilla useampikin ohje.

Heran voi korvata vedellä tai veden ja appelsiinimehun seoksella.

20 kpl

2 dl mäskiä
8 dl heraa
1 appelsiinin kuori ja mehu
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl siirappia
4 dl kaurahiutaleita
n. 20–22 dl vehnäjauhoja

Lämmitä mäski-hera-appelsiinimehuseos haaleaksi. Liuota joukkoon hiiva ja suola. Lisää siirappi, kaurahiutaleet ja hyvin pestystä appelsiinista raastettu kuori. Alusta taikinaan vähitellen vehnäjauhoja. Jauhojen tarkkaa määrää on mahdoton sanoa. Se riippuu mäskin kosteudesta ja appelsiinin mehukkuudesta. Tavoitteena on juuri ja juuri käsiteltävissä oleva, kostea taikina, joka noin 10 minuutin vaivaamisen jälkeen alkaa irrota kulhon reunoista. 

Peitä kulho ja kohota taikinaa 20 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele sitä lastan avulla pari minuuttia. Muotoile taikina kahdeksi tangoksi ja leikkaa ne kahteenkymmeneen palaan. Muotoile paloista sämpylöitä ja nosta ne kolmelle leivinpaperilla suojatulle pellille.

Peitä ja kohota 30 minuuttia.

Paista 225-asteessa 15–20 minuuttia.

Nosta ritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti