No, eiköhän kuva kerro mistä tämän viikon leipäresepti sai nimensä. Oli sopivasti sateinen ja lämmin päivä, joten hapanjuuri päätti riehaantua viimeisessä parin tunnin kohotuksessa ja hyppäsi ulos leipävuoasta. Tätä sattuu. Hapanjuurileivonta ei ole koskaan tylsää!
Näyttää pahalta, mutta asiantila on helposti korjattavissa. Kaavin yli tursuavan taikinan muffinivuokiin, korotin leipävuoan reunoja käärimällä kaksinkertaisen folion sen ympärille ja työnsin kaikki vuoat samalla kertaa uuniin. Muffinivuoissa paistuneet pienet leivät otin sitten vain aiemmin pois. Ne syötiin maistiaisina.
Alla oleva kuva todistaa, että kaikki lopulta päättyi hyvin ja sain herkutella lempiruisleivälläni. Leipä on vahvasti hapan, rukiinen leipä, jonka jykevää makua leivän pehmeä rakenne täydentää. Ihana herkku! Tätä voisin syödä joka päivä.
1 iso leipä
1 dl hapanjuurta
1,5 dl karkeita ruisjauhoja
1,5 dl haaleaa vettä
Lisää seokseen:
5 dl haaleaa vettä
8 dl karkeita ruisjauhoja
Peitä ja jätä huoneenlämpöön 38–40 tunniksi. Tuhti, hapan maku kehittyy tänä aikana, joten älä hätäile ja leivo leipää ennen aikojaan. Anna ajan tehdä tehtävänsä.
Lisää seokseen:
4 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1,5 rkl kuminaa
1,5 tl vastamurskattuja korianterinsiemeniä
Paista 200-asteessa noin 1 tunti ja 15 minuuttia. Ota leipä vuoasta ja paista vielä ilman vuokaa 15 minuuttia.
Kääri leipä leivinliinaan ja jäähdytä. Paketoi leipä muovipussiin ja anna asettua seuraavaan päivään.
Herkuttele!
Oh, rakastan ruisleipää. Osaisikohan tällaista täysi amatööri ja surkea kokki kokeilla? Mistä saa hapanjuuren? Juu, näin on, en tiedä mitään leivän leipomisesta.
VastaaPoistaTämä leipä onnistuu, jos osaat kauhalla sekoittaa ainekset yhteen. Aika hoitaa loput.
PoistaHapanjuuren teko on sekin helppoa. Ohjeen löydät täältä: http://leivinlaudalla.blogspot.fi/2015/10/sinustakin-voi-tulla-riemuleipuri.html
Näin kesällä, jolloin on lämmintä ja kosteaa, sen valmistus on erityisen helppoa. Suosittelen luomuruisjauhoja, jolloin se on kaikkein helpointa.