Marraskuussa mausteinen piimälimppu korvaa vaalean paahtoleivän aamiaisella. Ohje on perinteinen joululimppu, mutta meillä syödään jouluna saaristolaisleipää, joten tämä leipä on osa jouluun laskeutumista.
1 leipä
3 dl piimää
25 g hiivaa
0,5 dl (leipä)siirappia
1 tl suolaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl hienonnettua fenkolia
3 dl ruisjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
siirappivettä
Liuota hiiva, siirappi ja suola kädenlämpöiseen piimään. Lisää mausteet. Vaivaa joukkoon ruisjauhot ja sen jälkeen tarpeen mukaan vehnäjauhoja.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota n. 40 minuuttia.
Kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä rivakasti. Öljyä sydämenmuotoinen vuoka ja nosta taikina siihen.
Kohota liinan alla puolisen tuntia
Paista 200-asteessa noin tunti. Kun paistoaikaa on jäljellä 20 minuuttia, voitele leipä siirappivedellä (puolet lämmintä vettä ja puolet siirappia). Toista voitelu 10 minuutin kuluttua.
Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti