All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 22. joulukuuta 2016

Talvilimppu
Perinteinen joululeipä on ristillä koristeltu, mausteinen ja makea limppu. Oiva lisä taikinaan on kotikaljan valmistuksen sivutuotteena saatu mäski, tai vaihtoehtoisesti kaljamaltaat, joiden päälle on kaadettu kiehuvaa vettä.

Talvilimppu jatkaa keskitalven leivontaperinteitä. "Joulu on kerran vuodessa vaan", mutta salaperäinen side maustelimppujen ja hämyisen talven välillä säilyy. Niin se vaan on, mausteiset leivät maistuvat erityisen hyvältä juuri talvella. Kipakkana pakkaspäivänä keittiöstä kantautuva maustelimpun tuoksua on lähes mahdoton vastustaa. Ajatukset kääntyvät kiireettömään kotoiluun, villasukkiin, kupilliseen kaakaota ja paksuun viipaleeseen vastapaistettua leipää.

1 leipä

2 dl mäskiä ja 1,5 dl vettä (tai 3 dl kiehuvaa vettä ja 0,5 dl maltaita)
30 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl siirappia
3 tl pomeranssinkuorta
2 dl sokeroitua puolukkasurvosta
2 dl ruisjauhoja
9 dl hiivaleipäjauhoja
50 g voita
Voiteluun:
siirappivettä

Liuota hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen mäskiseokseen. Lisää pomeranssinkuori ja puolukkasurvos. Alusta joukkoon ruisjauhot ja sen jälkeen vehnäjauhot. Vaivaa muutama minuutti ja lisää pehmeä voi. Jatka vaivaamista kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhon reunoista.

Peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia. 

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä hetki. Ota taikinasta osa sivuun koristeita varten. Leivo lopusta taikinasta iso, pyöreä limppu. Nosta leipä leivinpaperilla suojatulle pellille. Pyöräytä leivinpöydälle jääneestä taikinasta kaksi lettiä ja liimaa ne vedellä leivän päälle ristiin. 

Kohota liinan alla 30 minuuttia. 

Valele leipä siirappivedellä. Paista 175-asteessa noin tunti ja vartti valellen leipää pari kertaa paiston aikana siirappivedellä.

Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti