All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Melassisämpylät

Munajuusto ja katajanmarjoilla maustettu kotikalja kuuluvat meillä sekä joulun että pääsiäisen juhlapöytään. Näin keväällä pakastimesta löytyykin aina leivontainnostuksen iskiessä niiden valmistuksesta jäänyttä heraa ja mallasmäskiä. 

Tähän reseptiin inspiraation antoi kaupan hyllyltä vuosien etsimisen jälkeen löytynyt melassi. – Nyt kaikki hevostelevat ystäväni höristävät korviaan: melassi, siis tuo talleilla tuttu hevosrehu? Ei, ei se, vaan ruokakaupasta ostettu, siirappimainen versio tästä salmiakinmakuisesta sokerinvalmistuksen sivu-tuotteesta.

24 kpl

5 dl heraa
4 dl mäskiä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
1,5 rkl kuminoita
3 rkl öljyä
1 dl melassia
3 dl tummaa siirappia
1 dl talkkunajauhoja
1 dl kauraleseitä
3 dl karkeita ruisjauhoja
n. 1,5 l vehnäjauhoja

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen hera-mäskiseokseen. Lisää joukkoon kuminat, öljy, melassi ja siirappi. Sekoita. Vaivaa taikinaan talkkunajauhot, kauraleseet, ruisjauhot ja lopuksi vähitellen vehnäjauhoja, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Jauhojen tarkkaa määrää on mahdoton sanoa, koska se riippuu mäskin kosteudesta.

Kohota taikinaa liinan alla noin 30 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa kevyesti ja jaa kahtia. Rullaa paloista tangot ja leikkaa molemmat kahteentoista, tasakokoiseen palaan. Nosta palat leikkauspinta ylöspäin leivinpaperien päälle ja muotoile ne kevyesti samaan muotoon. Kohota liinan alla 2030 minuuttia. 

Paista 225 asteessa 1315 minuuttia. 

Nosta sämpylät uuniritilälle, peitä liinalla ja jätä jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti