All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Herkkusuun ruisvuoka

SiemenruisvuokaOnko sinulla jo hapanjuuri leivontaa varten? Jos ei, sen voi helposti tehdä itse. Ohjeen löydät täältä.

1. päivä

2 dl hapanjuurta
4 dl kädenlämpöistä vettä
4 dl luomuruisjauhoja

Sekoita hapanjuuri, vesi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä tekeytymään 24 tunniksi lämpimään (n. 24°C) paikkaan. 

2. päivä

edellisenä päivänä tehty raski
2,5 tl suolaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
10 g hiivaa
1 dl tummaa siirappia
3 dl siemensekoitusta*
5 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sihtiruisjauhoja

*Siemensekoitusta voi vaihdella, mutta siinä saisi mielellään olla siemenien lisäksi pähkinöitä ja kuivattuja marjoja, hedelmiä tai kasviksia. Itse käytin tällä kertaa auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä, saksanpähkinöitä, rusinoita ja kuivattua tomaattia.

Sekoita illalla tehtyyn raskiin suola, vesi, hiiva, siirappi, siemensekoitus ja ruisjauhot. Lisää joukkoon vehnä- ja sihtiruisjauhot ja jatka vaivaamista vielä noin 5 minuuttia. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan kahdeksi tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, jaa se kahtia ja muotoile paloista kaksi vuokaan sopivaa leipää. Pane leivät vuokiin, peitä liinalla ja kohota 1,5 tuntia.

Paista 250 asteen lämmössä 10 minuuttia. Alenna lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 50 minuuttia.


2 kommenttia:

  1. Hei! Oletko pakastanut tätä leipää? Tämä on sen verran tumma, että voisin ajatella makujen ja koostumuksen aika lailla säilyvän? Olen joskus pakastanut vaaleampaa leipää, eikä se koskaan ole ollut sitten enää sulatettuna kuin pahviin verrattavaa :) Mieluummin leipoo sitten ilolla vaikka useammin! Terv. TiV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä leipää voi pakastaa. Toisaalta, juureen tehtynä se säilyy pitkään herkullisena, joten pakastustarvetta ei hetkessä synny.

      Poista