All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 23. huhtikuuta 2015

Nokkossämpylät

Täällä Turussa nokkoset nousevat maasta huhtikuussa. Varhaiset versot ovat maukas syy kerätä puutarhasta vuoden ensimmäinen sato. Suinpäin nokkosenpoimintaan ei kuitenkaan kannata rynnätä. Nokkoset ovat viattomasta ulkonäöstään huolimatta ärhäköitä. Käsissä on syytä olla hansikkaat tai sormia polttelee pitkään.12 kpl

1 litra nokkosia > 1 dl sosetta
4 dl vettä ja nokkosten keitinlientä
0,5 pkt hiivaa
1,5 tl suolaa
3 rkl hunajaa
1 dl maitojauhetta
2 dl grahamjauhoja
50 g pehmeää voita
n. 10 dl vehnäjauhoja

Leikkaa saksilla mukaasi nokkosenversoja litran verran. Vältä multaa. Laita tiskikäsineet käsiisi, huuhtele nokkoset huolellisesti kylmällä vedellä ja poista samalla joukosta heinät ja mahdolliset muut epäpuhtaudet. Nosta nokkoset pieneen kattilaan ja kaada päälle pari desilitraa vettä. Kiehauta ja anna olla hetki liedellä. Siirrä nokkoset kattilasta sauvasekoittimen kulhoon tai yleiskoneeseen. Säästä nokkosvesi. Soseuta lehdet. Sosetta tulee desilitran verran. 

Lisää nokkosten keitinveteen kylmää vettä kunnes sinulla on 4 dl nestettä.

Liuota hiiva, suola ja hunaja nokkosveteen. Lisää joukkoon maitojauhe ja grahamjauhot. Vaivaa joukkoon pehmeä voi ja vähitellen vehnäjauhoja kunnes taikina on kimmoisaa. Tämä vie käsin vaivaten noin 10 minuuttia. Kone on hieman nopeampi.

Kohota taikinaa liinan alla 30–45 minuuttia. Aika riippuu taikinanesteesi lämmöstä. Taikina nousee sitä hitaammin mitä kylmempää nokkosvesi oli, kun liuotit siihen hiivan.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, ihaile keväisen vihreää väriä, vaivaa kevyesti ja jaa kahtia. Rullaa paloista tangot ja leikkaa molemmat kuuteen, tasakokoiseen palaan. Pyöritä palat vehnäjauhoissa. Nosta leivinpellille. Leikkaa jokaiseen sämpylään viito. 

Peitä liinalla ja kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

Paista 225 asteessa 15 minuuttia. 

Nosta sämpylät uuniritilälle, peitä liinalla ja jätä jäähtymään.

2 kommenttia:

  1. Turku on selvästi etelämpänä kuin Tampere, ei näkynyt tiluksilla tänään nokkosia. Vuohenputki oli kyllä herännyt kasvimaalla :). Herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
  2. Oi nokkossämpylät on kyllä maukkaita! Tänä vuonna jäi nokkosten keräily aika vähäiseksi, mutta on kyllä sen verran leutoa ollut, että ehkä pitää vetää työhanskat käteen ja käydä katsomassa pihalta olisiko siellä vielä tuoreita yksilöitä. Tuo taikina on ihana kun se on tuollainen vihreä.

    VastaaPoista