All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 1. lokakuuta 2015

Korvapuustit


Kirjoitan ruokaleipäblogia...mutta...kun se kuuma korvapuusti ja kylmä maito nyt vaan on niin käsittämättömän ihana yhdistelmä! Sallin siis itselleni pienen harharetken, koska täytyyhän tällä viikolla pullaa leipoa, kun sunnuntaina 4.10. vietetään kansallista korvapuustipäivää. Se onkin yksi kalenterin lempipäivistäni. Pulla on juhlapäivänsä ansainnut! Ajatuksen keksivät rakkaat naapurimme ruotsalaiset, jotka ovat viettäneet pullantuoksuista Kanelbullens dag -päivää vuodesta 1999. 

Korvapuusti ei tunnetusti ole mikään laihduttajan herkku, mutta tässä ohjeessa on puolet vähemmän sokeria ja neljännes vähemmän voita kuin peruspullataikinassa. Nesteenä on rasvaton maito. Itse leivon pullan aina veteen ja maitojauheeseen, mutta rasvaton tölkkimaito sopii korvapuustien leivontaan aivan yhtä hyvin. Maitoallergikot ja laktoosi-intoleranssikot voivat leipoa korvapuustit veteen. Vieraani eivät ole huomanneet maussa eroa tavallisen ja veteen leivotun pullan välillä.

n. 25 kpl

5 dl rasvatonta maitoa (maitojauheesta)
50 g hiivaa
0,5 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
13–14 dl vehnäjauhoja
150 g voita
Täyte:
100 g voita
1 dl sokeria
kanelia
Pinnalle:
munaa
raesokeria

Nosta hiiva ja voi huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kuin alat leipoa.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää maitojauhe, suola, sokeri ja kardemumma. Kaada joukkoon 6 dl vehnäjauhoja ja vatkaa hetki, jotta taikinaan alkaa muodostua hyvä sitko. Vaivaa joukkoon 5 dl vehnäjauhoja. Lisää pehmeä rasva. Vaivaa riuskasti kunnes voi on sekoittunut hyvin taikinaan. Lisää joukkoon vähitellen loput jauhot ja vaivaa taikinaa kunnes se on tasaista ja kimmoisaa.

Peitä liinalla ja kohota n. 30 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se kimmoisaksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinasta noin. 30 x 60 cm levy. Levitä päälle puolet voista ja puolet sokerista. Sirottele päälle reilusti kanelia. Kääri levy rullaksi. Tarkista, että saumakohta jäi rullan alle. Leikkaa rullasta vinottain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta n. 4 cm ja kapeammalta n. 2 cm. Nosta palat leivinpöydällä niin, että kapeampi puoli tulee ylöspäin. Paina pikkusormilla leivonnaisen pohjaan asti ulottuva vako pullan päälle. Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille. Valmista lopputaikina samalla tavalla.

Peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia. 

Voitele korvapuustit munalla ja ripottele päälle raesokeria. 
Vinkki! Riko muna ja lisää siihen ripaus suolaa. Hyppysellinen suolaa ei maistu pullassa, mutta se rikkoo munan "muljahtelevan" rakenteen, jolloin sillä on helppo voidella leivonnaisia. 

Paista 225 asteessa n. 10–15 minuuttia, ... ja nauti kylmän maidon kera!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti