All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 29. lokakuuta 2015

Pitkäpiimäinen ruisleipä

Hapanjuureen vakavasti suhtautuvat leipurit haluavat pitää hiivaleivän ja hapanleivän visusti eri kulhoissa, mutta meidän suvussa nokare kaupasta ostettua hiivaa hapantaikinassa on ollut pikemmin sääntö kuin poikkeus. Tapa lienee saanut alkunsa kylmissä tuvissa, joissa hapanjuuren kohottaminen saattoi talvisin olla haastava tehtävä. 

Tässä leivässä koko juttu on käännetty päälaelleen. Pitkäpiimäinen ruisleipä kohotetaan hiivalla. Hapanjuuren tehtävänä on ainoastaan antaa leivälle juurevaa makua.

Jos leipä kuivahtaa, leikkaa leipä sormenpään kokoisiksi kuutioiksi, paista voissa, mausta mieliyrtilläsi ja ripottele salaatin päälle. Hyvää!

Tarvitset leivän valmistukseen hapanjuuren, jonka valmistusohjeen löydät täältä.

2 leipää

1. päivä

1 dl hapanjuurta
5 dl piimää
5 dl ruisjauhoa

Sekoita hapanjuuri, kädenlämpöinen piimä ja ruisjauhot tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä raski huoneenlämpöön seuraavaan päivään.

2. päivä

5 dl kädenlämpöistä vettä

50 g hiivaa

1 rkl suolaa
2 rkl kuminaa
1,5 dl tummaa siirappia
13 dl ruisjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja

Sekoita edellisenä päivänä tehdyn raskin joukkoon kädenlämpöinen vesi. Lisää hiiva, suola, kumina ja siirappi. Vaivaa seokseen ruisjauhot ja lopuksi noin litran verran vehnäjauhoja. 

Peitä ja anna kohota huoneenlämmössä 4–5 tuntia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se kevyesti. Muotoile taikinasta kaksi leipää ja nosta ne voideltuihin tai kevyesti ruokaöljyllä käsiteltyihin vuokiin. 

Peitä liinalla. Kohota 30 minuuttia.

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista leipiä noin tunti. Ota leivät pois vuoista ja tarkista niiden kypsyys pohjaa koputtamalla. 

Nosta leivät ritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti