All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 21. tammikuuta 2016

Perunaleipä

Hapanjuureen leivottu perunaleipä on yksi ikisuosikeistani, johon en kyllästy koskaan. Hapanjuureen leivottuna se vaatii pitkät kohotusajat, mutta muuten sen leipominen ei ole mitenkään vaikeaa. Suolasta kuitenkin sananen. Käytän ruokaa laittaessani ja leipoessani yleensä nuukasti suolaa. Perunaleipä on poikkeus. Tähän taikinaan kannattaa laittaa kunnon ropaus suolaa tai leipä ei maistu miltään.

1. päivän ilta

1 dl hapanjuurta
3 dl haaleaa vettä
3 dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi. Peitä liinalla ja jätä hapantumaan lämpimään paikkaan seuraavaan päivään.

2. päivä

400 g perunoita
edellisenä päivänä tehty raski
3 dl haaleaa perunoiden keitinvettä
1 rkl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl kuminaa
n. 12 dl vehnäjauhoja

Keitä perunat suolattomassa vedessä ja kuori ne. Ota talteen 3 dl perunoiden keitinvettä.

Sekoita edellisenä päivänä tehtyyn raskiin perunoiden keitinliemi, suola, hunaja ja kumina. Raasta joukkoon keitetyt perunat. Lisää taikinaan 6 dl vehnäjauhoja ja vaivaa sen jälkeen rivakasti 5 minuuttia. Lisää loput jauhot ja vaivaa vielä tasaiseen tahtiin toiset 5 minuuttia.

Kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi. Kohotusaika vaihtelee olosuhteiden mukaan, mutta kestää aina useamman tunnin.

Kun taikina on kohonnut, kaada se hyvin jauhotetulle pöydälle. Peruna on tehnyt taikinasta löysää ja kosteaa, joten kääntele sitä aluksi lastan ja jauhojen avulla pari minuuttia. Samalla voit lisätä tarpeen mukaan jauhoja. Taikinan pitäisi olla löysää, mutta pysyä sen verran koossa, että siitä saa leivottua kaksi pyöreää limppua. Nosta leivät leivinpaperilla suojatulle pellille.

Peitä liinalla ja kohota.

Tarkista sormella kevyesti painamalla, että leivät ovat kohonneet tarpeeksi. Älä tee leipään viiltoja. Näin leipä repeilee omaan tahtiinsa uunissa ja leipä saa huolettoman maalaisleivän ulkonäön. Paista 200 asteessa 30–40 minuuttia.

Nosta ritilälle liinan alle jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti