All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 27. tammikuuta 2016

PorkkanasämpylätNäin keskitalvella puristan mehulingolla tuoremehua porkkanoista, appelsiineista ja tuoreesta inkivääristä. Porkkanakilosta jää linkoon 5 dl kuivaa porkkanaraastetta, jonka käytän leipään. Leipomaan ei onneksi tarvitse siltä seisomalta ryhtyä. Raaste säilyy päivän verran jääkaapissa, tai sen voi vaikka pakastaa.

Sisältä kullankeltaisia, suutuntumaltaan hauskasti sitkeän kimmoisia porkkanasämpylöitä kannattaa leipoa, vaikka ei tuoremehua tekisikään. Mehulingosta otetun raasteen voi korvata vastaavalla määrällä tavallista porkkanaraastetta, mutta huomioi, että se on ohjeessa käytettyä raastetta kosteampaa. 

14 kpl

5 dl piimää
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
2 rkl hunajaa
1 rkl fenkolia
5 dl kuivaa porkkanaraastetta
1 dl grahamjauhoja
13 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen piimään. Lisää morttelissa karkeaksi jauhettu fenkoli, porkkanaraaste ja grahamjauhot. Sekoita. Lisää loput jauhot vähän kerrallaan seoksen joukkoon ja vaivaa taikinaa n. 8 minuuttia. 

Kohota taikinaa 30 minuuttia. 

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kahteen osaan, rullaa molemmista paloista tanko ja leikkaa taikina taikinalastalla 14 tasakokoiseen palaan. Pyörittele paloista pitkulaisia sämpylöitä ja nosta ne kahdelle leivinpaperilla suojatulle pellille. 

Kohota 30 minuuttia. 

Leikkaa jokaisen sämpylän pintaan kolme viiltoa juuri ennen kuin työnnät pellin uuniin. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia. 

Nosta ritilälle, peitä liinalla ja jäähdytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti