All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Laiskottelupäivän leipiä

Toisinaan tekee mieli kotona leivottua leipää, mutta ei millään jaksaisi leipoa mitään  ei millään. Silloin nämä leivät pelastavat päivän. Useimmissa riittää, että taikinan jaksaa häthätää sekoittaa. Aika ja uuni hoitavat loput.

Otsikot toimivat linkkeinä ohjeisiin.

MallasleipäMallasleipä on Saaristolaisleivän herkullinen serkku, laiskan leipurin lempileipä, jossa ainekset vain sekoitetaan nopeasti velliksi ja kaadetaan öljyttyyn vuokaan. 

Arkena Mallasleivän päälle pannaan voita ja viipale kermajuustoa. Superhyvää! Kesällä leivälle sopivat kotijuusto, kurkku ja jäävuorisalaatti. Talvisessa illanvietossa maltainen ja kostea leipä on päärynän ja miedon Brie-juuston kaveri. Lounaslaatikkoon leivästä tehdään ihana tonnikalaleipä ja juhlapöytään maistuva voileipäkakku. 

Savipatalaleipä


Jos kaapistasi löytyy savipata, nyt on aika ottaa se esille! Savipataleipä on yksi omista suosikeistani, ensi sijassa makunsa vuoksi, mutta ei sekään haitaksi ole, että leipä valmistuu hetkessä, vaikka onkin sitten pitkään uunissa.

Voimakkaan makunsa ja tiiviin rakenteensa vuoksi Savipataleipä sopii myös juhlapöydän suupalojen pohjaksi. Viipaleista on helppo ottaa muotilla siistejä paloja ja pursottaa niiden päälle eri makuisia voileipätahnoja. Makuvalikoimasta jokainen voi sitten valita oman suosikkinsa. Reiluiksi kuutioiksi leikatut Savipataleivän palat puolestaan sopivat cocktail-tikkuihin pistettyjen herkkupalojen pohjaksi.

Vaivaton herneleipäLeivon Herneleipää usein pääsiäisenä, mutta tulee sitä leivottua muulloinkin, sillä – rakastan herneitä! Jos en nyt ihan hulluuteen asti, niin hilkulle kuitenkin. Joskus, kun hernehinku oikein vaivaa, lipsahtaa "tårta på tårta" ja sorrun tekemään herneleivälle vielä hernelevitettä. Helppotekoinen ja hyvä herkku sekin.

Hernelevite Mittaa monitoimikoneen kulhoon pussillinen pakasteherneitä, 2 rasiaa (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa, tilkka maitoa ja tilkka sitruunamehua. Mausta mustapippurilla, suolalla ja niin halutessasi esim. mintulla, oreganolla tai valkosipulinkynnellä. Pyöräytä tasaiseksi ja tarjoa.

Hiivaton ruisvuokaleipä leivotaan hapanjuureen, joten raski täytyy muistaa sekoittaa edellisenä iltana hapantumaan, mutta muuten tämä hämmästyttävän pitkään säilyvä leipä on vaivaton tehdä.

SitkisTeenjuojat huomio! Kupponen kuumaa teetä, siivu tätä leipää ja siinä se, koko maailma. Kannattaa Sitkistä toki muidenkin leipoa. Tämä vaalea perusleipä on yksi rakkaimmista resepteistäni, jota leivon yhä uudestaan ja uudestaan. Jos olisin majatalon emäntä, tätä leipää tarjoaisin taatusti vierailleni aamiaisella.

Blogin Facebook-sivulla yksi ohjetta kokeillut lukija kertoo laittaneensa leipään maapähkinä-kurpitsansiemensekoitusta ja kehui leivän olleen paitsi superhelppo, myös maultaan vallan mainio. Siemenillä ja pähkinöillä leipään saakin mukavasti vaihtelua. Silloin tällä yhdellä ja ainoalla leipäreseptillä pääsekin jo pitkälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti