All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 25. helmikuuta 2016

Juustokeittoleipä

Pari viikkoa sitten silmiini osui ruokakaupassa Valion juustokeittotölkki. Mustaleimalle sydämeni menettäneenä tuli siinä kassajonossa seisoessa mieleen voisiko keittoa käyttää myös leipätaikinan pohjana. Pakkohan se oli kokeilla! 

Itse asiassa, oikein ihmettelin miksi mieleeni ei koskaan aiemmin ole tullut maustaa perusleipää valmiilla keitolla. Tarjolla oleva makuvalikoimahan on valtava ja mikäs sen helpompi tapa maustaa leipä.

Ensimmäinen kokeiluni päättyi lupaavasti. Juustokeittoleipä oli maukas herkku, josta koko perhe piti. Yksi yllätys matkaan tosin mahtui. Valmis leipä ei maistunut juustolle, vaan sipulille!

2 leipää

5 dl Valion Viola Mustaleima juustokeittoa
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
0,75 tl suolaa
n. 16 dl vehnäjauhoja

Lisää vesi juustokeittoon. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva ja suola nesteeseen. Vaivaa joukkoon vähitellen vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. Käsin vaivaten taikinaan syntyy sopiva sitko n. 10 minuutissa, koneella valmista tulee nopeammin.

Peitä kulho liinalla ja jätä taikina tunniksi huoneenlämpöön kohoamaan. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa kevyesti. Leivo taikinasta kaksi leipää, nosta ne kahden leivinpaperin päälle, peitä liinalla ja kohota 30–40 minuuttia. Leivät ovat sen verran isoja, että ne täytyy paistaa kahdessa erässä. Sijoita toinen leipä ensimmäistä viileämpään paikkaan kohoamaan. Näin se ei ehdi kohota liikaa, kun paistat ensimmäistä leipää.

Jätä leivinpelti uuniin ja kuumenna uuni 275 asteiseksi. Vedä leipä leivinpaperin avulla kuumalle uunipellille. Paista 10 minuuttia. Laske uunin lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Käytä uunissa jo kuumentunutta peltiä ja paista toinen leipä.

Jäähdytä leivät ritilällä liinalla peitettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti