All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Mustikkainen sydänkranssi





Nyt on ruokaleipä niin kaunis, että kävisi vaikka pullasta! Mustikkaisessa sydänkranssissa parasta ei kuitenkaan ole ulkonäkö, vaan maku. Tämä on ehdottomasti paras herkkuleipäni ikinä. Ohje, josta olen tavattoman ylpeä.

Tuorejuustolla ja mustikkahillolla täytetyssä kranssissa ei ole rasvaa kuin nimeksi ja reseptiin sopii parhaiten vähäsokerinen mustikkahillo, joka ei maistu makealta, vaan raikkaan mustikkaiselta (sokeria enintään 47 % / 100 g hilloa). Ohjetta voi siis suositella makeanhimon iskiessä myös linjoistaan tarkoille pullahiirille. Leivän maku on kyllä niin mainio, että monet unohtavat koko pullan tätä maistettuaan. Kokeile, ellet usko!

3 dl rasvatonta maitoa
25 g hiivaa
0,25 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,25 dl rypsiöljyä
6,5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g mustikkahilloa
Voiteluun:
kananmuna ja ripaus suolaa

Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen maitoon. Lisää öljy. Alusta joukkoon vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa käsin 10 minuuttia, eli kunnes taikina irtoaa kulhosta. 

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa sitä kevyesti. Kauli taikinasta 35 x 45 cm kokoinen levy. Levitä taikinalle tasaiseksi kerrokseksi ensin tuorejuusto ja sen jälkeen mustikkahillo. (Jos levität taikinalle ensin hillon, tuorejuusto lipsuu sen pinnalla ikävästi ja sitä on vaikea levittää tasaisesti.) Rullaa molemmat pitkät sivut taikinalevyn keskikohtaan, jossa rullat kohtaavat. Leikkaa tuplarullattu taikina yhdeksään palaan. Nosta palat voideltuun, pyöreään, irtopohjaiseen kakkuvuokaan rullat kohti vuoan reunaa. Nipistä samalla palojen vuoan keskelle tulevat puolet suppuun, niin paloista tulee sydämen muotoisia.


Säästä leivinliinaasi, peitä vuoka talouspaperilla ja kohota leipää vedottomassa paikassa 30–40 minuuttia.

Voitele leipä kevyesti vispatulla munalla, jonka joukkoon on sekoitettu ripaus suolaa. (Suola ei vaikuta makuun, mutta tällä niksillä leivän voitelu helpottuu, kun kananmunasta tulee rakenteeltaan juoksevaa ja helposti leivän pinnalle levittyvää.)

Paista 225 asteessa puolisen tuntia. Jos leipä tummuu paiston loppupuolella liikaa, suojaa pinta foliolla tai leivinpaperilla.

Jos haluat, voit kranssin sijasta leipoa ohjeella myös 12 yksittäisleipää, jotka paistetaan muffinipellillä tai paperivuoissa. Näille leiville riittää 15–20 minuutin paistoaika.


Sitten nauttimaan! Varaudu leipomaan pian seuraava satsi! Onneksi juustopaketista jäi sopivasti toinen puoli jääkaappiin.


Tässä ohjeessa täytyy olla nopea käänteissään, jos mielii ottaa kuvan kokonaisesta kranssista! Leipä viedään meillä käsistä. Kehuistaan tarkka äitinikin huokaili: "Voi, että tämä on niin kuohkeaakin!" - ja otti kolmannen palan.


3 kommenttia:

  1. Testasin reseptiä - loistava! Onnistui hyvin pakastemustikoista, joskin täyte oli vähän vaikea pitää kasassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että maistui, ja että kerroit miten resepti onnistui pakastemustikoilla. Itsekin sitä leipää leipoessani mietin, kun pakkasessa oli vielä purkillinen mustikoita. Onnistuu siis myös tuoreilla ja pakastemustikoilla! Silloinhan leipä on oikeaa superpullaa ilman taikinaan lisättyä ylenmääräistä rasvaa ja täytteen sokeria. Panttaajat ilahtuvat. Kiitos tiedosta!

      Poista