All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

torstai 11. elokuuta 2016

LauantaileipäLeivon Lauantaileipää, kun haluan nauttia leipomisesta pitkän kaavan mukaan. Tässä ohjeessa saa upottaa kätensä taikinaan, vaivata, taitella, tunnustella ja hoivata leipää koko päivän. Yhdeksän tunnin hellän huolenpidon jälkeen pöydällä odottaa pehmeääkin pehmeämpi, maultaan juureva, tuoksuva leipä ja leipuri on saanut päivän rentouttavaa leivontaterapiaa.

1 leipä

50 g hapanjuurta
2 tl hunajaa
0,75 tl suolaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
6 dl vehnäjauhoja

Sekoita hapanjuuri, hunaja ja suola kädenlämpöiseen veteen. Alusta joukkoon 5 dl vehnäjauhoja. Unohda yleiskone. Vaivaa taikinaa käsin 5 minuuttia. Lisää joukkoon 1 dl vehnäjauhoja ja vaivaa toiset 5 minuuttia.

Turha kiire pois. Nauti pehmeästä taikinasta käsissäsi. Keskity siihen mitä teet ja tunnustele taikinaa. Miltä se tuntuu? Hmm... Lämmintä. Jauhoista. Kuivaa. Vetistä. Tahmeaa. Pulleaa. Sileää. Joustavaa. Sitkeää. Mitä kaikkea tässä tapahtuukaan! Vaivauksen alussa kulhossa on mitäänsanomaton seos vettä ja jauhoja. Pikkuhiljaa hankala ja yhteistyöhaluton taikina vastaa käsien lempeään kosketukseen. Taikina herää eloon. Sen kanssa tehdään yhteistyötä. Kädet tuntevat kaikki pienet muutokset taikinassa ja kertovat, kun se on valmista. Tähän ei kone pysty!

Peitä taikinakulho liinalla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan tunniksi.

Taittele taikinaa varoen reunoilta keskelle, kulhoa samalla käännellen, kunnes koko reuna on käännetty.

Peitä ja jätä huoneenlämpöön puoleksi tunniksi.

Toista taittelu.

Peitä ja jätä huoneenlämpöön neljäksi tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä hellin ottein pyöreä limppu. Nosta leipä leivinpaperilla suojattuun 20 x 20 cm vuokaan.

Peitä ja jätä huoneenlämpöön kolmeksi tunniksi.

Paista leipää 250 asteessa 15 minuuttia. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti