All the recipes of this blog in English on www.scandinavianbread.blogspot.fi

perjantai 27. helmikuuta 2015

Vaalea maustevuokaleipä

Vaalea maustevuokaleipä by leivinlaudalla.blogspot.comMunajuusto on perinteinen pitoherkku ja perinneruoka, jota meillä syödään joka joulu, mutta usein tuoreilla yrteillä maustettuna myös kesällä. Juuston valmistuksesta jäävän heran pakastan 5 ja 7,5 dl:n rasioissa ja käytän leivän ja sämpylöiden leipomiseen. Puolesta litrasta leivon sämpylöitä ja isommasta satsista kaksi leipää.

Tässä yksi vakioresepteistäni, jonka toistuvien kakkosten takia muistan hyvin ulkoa. 

Taikina kohotetaan vain kerran. Vaivauksen jälkeen taikinaa ei tarvitse kohottaa, koska leivät tehdään vuokiin, joten taikinan käsiteltävyyden ei tarvitse olla huippuluokkaa. Sen jälkeen leipien tosin annetaan kohota pitkään.

2 leipää

7,5 dl heraa (tai vettä)
25 g hiivaa
2 tl suolaa

2 tl sokeria
2 tl anista
2 tl fenkolia
2 rkl öljyä
n. 2 l vehnäjauhoja


Liuota hiiva, suola ja sokeri kylmään nesteeseen. Lisää hienoksi murskatut mausteet, öljy ja vehnäjauhot. Vaivaa 810 minuuttia, eli kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhon reunoista ja käsistä.

Jaa taikina kahteen osaan, muotoile palat leiviksi ja pane ne voideltuihin leipävuokiin. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota huoneenlämmössä vähintään tunti, viileällä säällä kauemmin. Leivät ovat paistovalmiita, kun painat leivän pintaa kevyesti sormenpäällä ja painauma palautuu ylös. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista n. 30 minuuttia.

Jäähdytä ritilällä ja herkuttele!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti